“Gayretimiz Gençlerimizin Rüyalarını Gerçeğe Dönüştürmek”

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Büyük medeniyet tecrübelerimiz, şeref dolu bir geçmişimiz var. Bununla bağlantılı olarak yine yarınlara ümitle bakmamızı sağlayacak çok büyük potansiyele sahibiz. Türkiye'nin büyük hedefleri için ülkemizin son 16 yılda kazandığı istikrarlı gelişmeyi sürdürmek zorundayız. Bütün gayretimiz gençlerimizin rüyalarını gerçeğe dönüştürmek ve bu rüyalarla ilgili planları revize etmektir." dedi.

27 Eylül 2018, Per

Anasayfa / Haberler / Spor Haberleri

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bakanlığının gençlere yukarıdan bakan bir anlayışla hareket etmediğini, gençlere yönelik her adımı genç fikirlerle birlikte düşünerek belirlediklerini ifade ederek, “Sizler de hayal kurmaya, fikir ve enerjinizle bu dinamik açılımın içinde olmaya hazır olun. Bu bakanlık sizin, bizim partnerimiz, yol arkadaşımız sizlersiniz, her zaman bütün imkanlarımızla hizmetinizde olacağız” diye konuştu.

Bakan Kasapoğlu, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin (İZÜ) Halkalı'daki merkez kampüsünde gerçekleştirilen 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı.

Törende yaptığı konuşmasına, okulun ismini taşıyan büyük mütefekkir, ilim ve dava adamı Sabahattin Zaim’i anarak başlayan Bakan Mehmet Kasapoğlu, ayrıca üniversitenin bulunduğu mekanın Mehmet Akif Ersoy’un da üniversite okuduğu yer olduğunu işaret ederek, şöyle dedi:

“Büyük düşünce ve dava sahibi bu isimler bizler için birer yol göstericidir. Akif istiklal ruhunu ateşleyen büyük şairimizdir, Sabahattin Zaim Hoca; dünyayı doğru okumayı ve bu toprağın derinliklerindeki cevheri tanımayı aynı anda başarmış değerlerimizdendir. Onun yetiştirdiği akademisyenler, ortaya koyduğu eserler; kendi branşında silinmez izler bırakması için yeterlidir. Sivil alanda toplumu ileri taşıyacak birçok aksiyonun ya öncüsü olmuştur ya da içinde yer almıştır. Çalıştığı meselelere yeni ufuklar kazandırmış ve bir vakıf şahsiyet olarak binlerce talebenin elinden tutmuş, onları hayat boyu takip etmiştir. Onun gibi hocalar Anadolu'nun dört bir yanındaki fakir evlerden çıkıp büyükşehirlere okumaya gelmiş nesiller için en güzel örnektir.”

“Bütün çabamız üniversite gençliğini en iyi şekilde hayata hazırlamak”

Bakan Kasapoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, her eğitim düzeyinde, özellikle de üniversite eğitimi düzeyinde, eğitim sürecine doğrudan olmasa da dolaylı ve eğitimin ikincil hedeflerinin gerçekleşmesinde etkili olan bir yığın çalışma yürüttüğünü dile getirerek, bütün çabalarının üniversite gençliğini en iyi şekilde hayata hazırlamak için olduğunu vurguladı.

Üniversitelerin modern toplumlarda üç işlevi gerçekleştirdiğine dikkat çeken Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üniversiteler, bireyleri sadece mesleki yeterlilikle değil, meslek-dışı olarak da belli bir donanıma kavuşturacak sosyal ve eğitimsel donanımı sunmayı vaat eder. Üniversiteler kültürel birikimin ve mirasın aktarılmasını, yorumlanmasını ve değerlendirilmesini garanti ederler. Üniversiteler öğrencilerin sosyal ve siyasi şuur kazanmasına katkıda bulunacak faaliyetleri ve ortamları hazırlamakla yükümlüdürler.”

Bakan Kasapoğlu, bakanlık olarak üniversite sürecine katkılarının, üniversitenin bu üç boyuttaki etkinliklerine yönelik altyapı ve kurumsal destek sunmaktan ibaret olmadığını belirterek, bakanlığının üniversite öğrencilerinin bu işlevlere uyumlu hale gelebilmesi için gerekli sosyal, kültürel ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak üzere büyük bir kaynak ayırdığına dikkat çekti.

“Gençlerimizin rüyalarını gerçeğe dönüştürmeye çalışıyoruz”

Üniversitelerin açık, demokratik, eleştirel akla gelişme imkânı veren, özgür tartışmayı hedefleyen bir örgütlenme ve öğrenim amacına bağlı kalmasının, yaptıkları katkıların değerini artıracağını kaydeden Bakan Kasapoğlu, üniversitelerin de söz konusu katkıların daha da anlamlı olması için üniversiteyi bir sosyal kurum olarak mümkün kılan evrensel değerlerin ve yerli kültürel donanımın gelişmesine ve zenginleşmesine özel bir önem atfetmeleri gerektiğini söyledi. Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye büyük bir ülke, çok büyük imkânları olan zengin bir ülke… Büyük medeniyet tecrübeleriyle dolu şeref duyacağımız bir geçmişimiz var. Ve bununla beraber, yarınlara umutla bakmamızı sağlayan çok önemli bir potansiyelimiz var. Türkiye’nin gelecek büyük hedefleri için ülkemizin son 16 yılda kazandığı istikrarlı gelişmeyi sürdürmek durumundayız. Bütün gayretimizle gençlerimizin rüyalarını gerçeğe dönüştürmeye çalışıyoruz.”

“Milletimizin yarınları için güzel hayaller kuracağız”

Gençlerden üniversite sürecini en iyi şekilde değerlendirmelerini isteyen Bakan Kasapoğlu, öğrencilere şu önerilerde bulundu:

“Çok değerli, çok birikimli, muhteşem hocalarımız var. Tükenmeyen bir merakla onların kapılarını çalmalısınız. Üniversite eğitimini sakın sınav ve not ve diplomadan ibaret görmeyin. Unutmayın ki, sizin geleceğiniz de ülkemizin geleceği de bu süreçte elde edeceğiniz birikime bağlıdır. Efendimiz bir hadis-i şerifinde, ‘İki günü birbirine eşit olan zarardadır’ buyuruyor. Ölçümüz budur, bu olmalıdır. Biz öyle bir dünyada yaşıyoruz ki bugünü dünden, yarını bugünden bir adım önde tamamlamak bizim için artık bir mecburiyettir. Nasıl başaracağız bunu? Önce hayal edeceğiz değerli arkadaşlarım, önce bu ülkenin ve bu milletin yarınları için güzel hayaller kuracağız. Hayalleri olmayanlarla bu ülke hiçbir yere gidemedi, gidemez. 16 yıl önce Sayın Cumhurbaşkanımızın hayallerinden biri Türkiye’nin her şehrinde mutlaka en az bir üniversite olmasıydı. O günkü Türkiye’de bu hayali imkânsız görenler çoktu. O hayal bugün gerçeğimiz oldu. Bugün şehirlerimizin çok önemli kısmında birden fazla üniversitemiz var, hedef yakalandı ve aşıldı.”

Bakan Kasapoğlu Türkiye’nin, demokratik olgunluğa sahip, dünyaya açık, analiz kabiliyeti olan, meselelere çok boyutlu bakabilen üretken zihinlere ihtiyacı olduğuna işaret ederek, “O umudu, o inancı, o azim ve kararlılığı bugün her yerde görüyoruz. Daha geçen hafta İstanbul’da ülkemizin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest’te gençlerimizin başarılarıyla göğsümüz kabardı. Türkiye’nin ve insanlığın geleceği adına umudumuz tazelendi. Allah bu ülkenin, bu milletin yarınları için umut olan her gencimizin yolunu açık etsin” diye konuştu.

“81 il, 237 ilçe ve KKTC’de toplam 775 yurtta öğrencilerimize hizmet sunuyoruz"

Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak Türkiye’nin geleceği adına çok önemli bir misyon taşıdıklarının bilincinde olarak çalıştıklarını belirten Bakan Kasapoğlu, “Eğitimden kültürel çalışmalara, sanattan düşünceye, spordan eğlenceye kadar nerede ihtiyacınız varsa biz bütün imkanlarımızla orada sizlerleyiz” şeklinde konuştu.

Bakan Kasapoğlu, bakanlığına bağlı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün şu anda 81 il, 237 ilçe ve KKTC’de toplam 775 yurtta gençleri misafir ettiğini kaydederek, “Sizlere sadece barınmak için değil, yaşamak için sıcak bir yuva sunmanın gayreti içindeyiz. Bize inanın ve güvenin, Türkiye’de yakın bir zamanda barınma ve destek noktasında en ideal noktayı yakalayacağız” dedi.

“Bütün imkanlarımızla gençlerin hizmetinde olacağız”

“Gençlerimiz bu ülkenin en büyük servetidir” diyen Kasapoğlu, bütün çabalarının gençlere daha güzel, daha kaliteli, daha yaygın ve yeterli hizmet ve imkanlar sunabilmek için olduğunu vurguladı. Bakan Kasapoğlu, yaptıklarıyla yetinmediklerini, gençler için onların fikirleriyle daha iyi şeyler yapacaklarını belirterek, “Biz gençlere yukarıdan bakan bir anlayışla hareket etmiyoruz, gençlere yönelik her adımı genç fikirlerle, sizlerle birlikte düşünerek belirliyoruz. Sizler de hayal kurmaya, fikir ve enerjinizle bu dinamik açılımın içinde olmaya hazır olun. Bu bakanlık sizin, bizim partnerimiz, yol arkadaşımız sizlersiniz, her zaman bütün imkanlarımızla hizmetinizde olacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Bakan Dr. Mehmet Kasapoğlu'na hediye takdim etti. Bakan Kasapoğlu, program sonunda bir araya geldiği öğrencilerle sohbet etti.

Tüm hakları Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu'na aittir.