Özgener: "sporda Şiddetin Çözümü Yeni Yasada"

ürkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) tarafından geleneksel olarak Antalya Hotel Club Sera'da düzenlenen

18 Temmuz 2011, Pzt

Anasayfa / Haberler / Tff Haberleri

''48.Yıl Sporun Zirvesi Eğitim Semineri''nde konuşan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Sporda Şiddet Yasası'nın kanunlaşmasının Türk futbolunun en önemli önceliği olduğunu belirtti.
Tayfun Bayındır'ın moderatörlük yaptığı "Sporda Şiddet" başlıklı oturuma Başkan Özgener'in yanısıra TBMM Spor Kulüplerinin Sorunları ve Sporda Şiddet Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Nazım Ekren ve Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Erol Ünal Karabıyık da katıldı 
Konuşmasına sporda yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili kendisine gönderilen bir mektuptan söz ederek başlayan Mahmut Özgener, ''Geçen hafta gelen bir mektuptan küçük alıntılar yaparak başlamak istiyorum. Çok duygulandıran ve içinde bulunduğumuz durumu acı bir örnekle özetleyen bir mektuptu. Mektubu gönderen, 2009 yılanda Gaziantepspor ile Fenerbahçe arasında oynanan maçta çıkan şiddet olayları neticesinde maalesef atılan koltuklarla bir gözünü kaybeden 15 yaşındaki bir kardeşimizin dayısıydı. Haklı olarak isyan ediyordu. 'Bırakın ceza almayı, yapanın kim olduğu bile bulunamadı' diye isyan ediyordu. Bu da hazırladığımız yasanın ne kadar gerekli olduğunu gösteren önemli ve acıklı bir örnek'' ifadelerini kullandı. 
Başkan Özgener, kulüp ve kişi bazında son 5 sezonda disiplin kurullarına sevk edilenlerle ilgili istatistiki bilgiler sunarak, şunları kaydetti: ''Disiplin kuruluna sevk edilen kişilerin büyük bir kısmı ceza aldı. Ama kulüp başkan ve yöneticilerinin aldığı cezalara baktığımız zaman hak mahrumiyeti cezası oluyordu. Hak mahrumiyeti cezası almak da normal spor yaşantısında hiçbir şeyi değiştirmiyordu. Biz göreve geldikten sonra kulüp başkanlarına ve yöneticilerine stada giriş yasağı getirdik. Onlara verdiğimiz cezanın bir anlamı olmaya başladı. Şahıslardan kesilmek üzere para cezaları getirdik. Değişikliği yaptıktan sonra kulüp başkanlarımızdan biri bana, 'Başkan her şey tamam da kulüp başkanının stada girmeme cezası ağır oluyor. Böyle bir uygulama Avrupa'da yok' dedi. Ben de kendisine 'Evet böyle bir uygulama Avrupa'da yok, ama Avrupa'da da bizdeki gibi açıklamalar yapan başkan ve yöneticiler yok' dedim. Öyle deyince tabi ki bir şey diyemedi.''
"Meclis'teki tasarı tüm ihtiyaçları gideriyor"
Meclis'e sevk edilen yasa tasarısı için yaklaşık 15 aydır geceli gündüzlü bir çalışma yaptıklarını belirten Mahmut Özgener şunlar söyledi: "Ekim 2009'daki Ankaragücü-Galatasaray maçından sonra Spordan Sorumlu Devlet Bakanı'nı telefonla arayarak, ''Sayın Bakanım, mevcut kanun yetersiz kalıyor. Lütfen devlet olarak bu konuya el koyun, bizleri toplantıya çağırın, görüşlerimizi anlatalım. Yoksa bu işin sonu hiç kimsenin istemediği yere gelecek. Sayın ÖZAK da hemen Ankara'da bir toplantı düzenledi" dedi.
Yeni yasayı sadece futbol için değil tüm sporlar için istediklerini belirten Başkan Özgener, o toplantıdan sonra verimli çalışmalar yapılarak 10'u aşkın Avrupa ülkesine ve UEFA'ya gidildiğini, incelemeler yapıldığını ve Meclis'e sevk edilmiş olan tasarının çok büyük bir oranda TFF'nin hazırladığı çalışmayı içerdiğini söyledi. 
Yasayla şike ve teşvik de cezalandırılacak 
Başkan Özgener, Sporda Şiddet Yasası'nın şimdiye kadar ceza kapsamında olmayan şike ve teşvik primi konularında da ağır cezai yaptırımlar içerdiğinin altını çizdi. 
Sporda Şiddet konusunda temel önceliklerin eylemde bulunanların tespiti ve eylemcilerin süratle cezalandırılması olması gerektiğini vurgulayan TFF Başkanı, "Hollanda ile Kasım ayındaki maçımızda sahaya meşale atan Türk taraftarlar, olayın üzerinden 10 saat bile geçmeden 'açık alanda toplumun huzurunu bozma' gerekçesiyle gözaltına alınarak mahkemeye sevk edildi ve 450 Euro para cezası, 18 ay stadyuma girememe cezası aldı. Yeni yasanın çıkması ile bizim statlarımızda da benzer uygulamalar olacak" diye konuştu.
TFF Başkanı Özgener, kamera sistemi ile ilgili de şunları söyledi: "Suçluların tespiti ancak modern kamera sistemi ile olur. Yeni yasanın yürürlüğe girmesi halinde önce Spor Toto Süper Lig'de 18 takımın maçlarını yaptığı statlara en modern kamera sistemini kuracağız. Ancak tek bir şartımız var. Denetimi poliste ve bizde olacak. Burada alınan tüm görüntüler aynı anda TFF'ye de iletilecek ve kayıt altında tutulacak. Böylece hiçbir olay cezasız kalmayacak." 
Mahmut Özgener, hazırladıkları yasa taslağında hapis cezalarının yanı sıra para cezalarının da olduğunu vurgulayarak, ''Yeni yasa kanunlaştıktan sonra verilecek para cezalarının adli olması konusunda ısrarcı olduk. Şimdi verilen para cezaları idari para cezası olduğu için tahsil edilemediği takdirde herhangi bir yaptırımı yok. Ama adli para cezasını ödeyemediğiniz takdirde bir hapis cezası olacağı için bu caydırıcı bir önlem olacaktır diye düşünüyorum'' dedi. 
Yasa taslağında yer alan elektronik bilet konusu da değinen Türkiye Futbol Federasyon Başkanı ''Bir takım yeniliklere adapte olmamamızın bize ileride çok büyük kolaylıklar getireceğini düşünüyorum. Elektronik sistem, kişilerin bilgilerinin olduğu ve bir defaya mahsus çok cüzi bir para ile alınacak bir bilet. Ondan sonra maça girişlerde yükleme yapabilme imkanı sağlayan bir sistem. Bu sistem geniş kapsamlı incelendiğinde, kulüpler için çok büyük bir gelir kapısı olacağını her beraber göreceğiz'' değerlendirmesinde bulundu. 
"Kanun çıkınca daha çok çaba harcamak gerekiyor" 
Mahmut ÖZGENER sözlerini şöyle tamamladı: "Yasanın çıkması şiddetin hemen biteceği anlamına gelmiyor. Ancak sistemli ve güçlü bir çalışma ile bu süreci kısa sürede sonuçlandırabiliriz. Kulüplere de çok iş düşüyor. Kulüp yöneticilerin tribünlerle ilişkisini kesmeli. Tribünleri güzelleştirmeli. Bu konu ve diğer konular 15 Ocak'ta profesyonel liglerde mücadele eden tüm kulüplerin katılımı ile İstanbul'da yapılacak toplantıda da konuşulacak."

 

 

Tüm hakları Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu'na aittir.