Sporda Şiddet Yasası Tff Kurulları İle Paylaşıldı

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen "Futbolda Yeni Dönem-Sporda Şiddet Yasası" toplantısı İstanbul Radisson Blu Otel'de yapıldı. Toplantıya profesyonel liglerde görev yapan hakem, yardımcı hakem, gözlemci ve temsilciler ile birlikte MHK ve Temsilciler Kurulu yöneticileri katıldı.

15 Temmuz 2011, Cum

Anasayfa / Haberler / Tff Haberleri

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen "Futbolda Yeni Dönem-Sporda Şiddet Yasası" toplantısı İstanbul Radisson Blu Otel'de yapıldı. Toplantıya profesyonel liglerde görev yapan hakem, yardımcı hakem, gözlemci ve temsilciler ile birlikte MHK ve Temsilciler Kurulu yöneticileri katıldı.

Yasanın tüm detaylarını katılımcılar ile paylaşan hukuktan sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Yunus Egemenoğlu, Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Yasasının kanunlaşması ile birlikte, futbolun tüm paydaşlarına bu hayati konuyu anlatmayı ana öncelik olarak belirlediklerini söyledi.

Yasanın, Türk futbolu arzulanan parlak geleceğe taşımaktaki en önemli araçlardan biri olacağını vurgulayan Egemenoğlu, futbol ailesinin en önemli aktörlerinden olan hakem, temsilci ve gözlemcilerin söz konusu yasa ile ilgili her detaya hakim olmaları gerektiği ve bu sebeple tam günlük toplantının düzenlendiğini belirtti.

Yasa ilgili internet sayfası yayında

Yasa ile ilgili yeni internet sayfasınınwww.tff.org'da hayata geçirildiğini söyleyen Egemenoğlu, tüm kamuoyunun konu ile ilgili aklındaki sorulara [email protected] mail adresine yazarak cevap alabileceğini belirtti.

"Yasa 7 milyon kişiyi rahatlatacak"

Yasayla her şeyin değiştiğini belirten Egemenoğlu, ''Eski yasa tamamen rafa kaldırıldı. Yasa oluşturulması öncesinde önemli çalışmalar yapıldı. Yasanın alanı genişledi. Takımların kamp yerleri, antrenman alanları, stat dışında sporla ilgili olaylarda da bu yasa uygulanacak'' dedi. Yasa için Türkiye Futbol Federasyonu'nun 2 yıl gibi bir süre çok yoğun çaba harcadığının altını çizen Yunus Egemenoğlu şöyle devam etti: "Yasa sayesinde sorunların sahalarımızdan gideceğine inanıyorum ama unutulmamalı ki bu süreç daha çok yeni. İngiltere 1985 yılından bu yana 9 yasa değiştirmiş. Daha bizim yasamız 40 günlük değil, bunu hep beraber kuracağız. Kanun olması yetmez. İnsanlara anlatıp uygulanır hale getireceğiz. Statlarda sorun olan 1000 kişiyi kovacağız ki, 7 milyon insan rahat rahat maç izlesin.''

"Elektronik bilet yasanın en büyük yeniliği"

Şu anda maçlara giren net seyirci sayısını ne kulüplerin ne maliyenin ne de federasyonun net olarak bilemediğini söyleyen TFF Yönetim Kurulu üyesi Egemenoğlu: "Merkezi sistemde elektronik bilet alan kişilerin bilgileri kayıt altına alınacak. Sistemde, bilet kime satıldı, vatandaşlık numarası ne, stada kaç polis girdi, protokole kim girdi, hepsi bilinecek. Statları bir ülke olarak düşünün, bu kartlar da oraya giriş için pasaport gibi olacak."

"''Bu elektronik bilet hayatımızda var. Kredi kartları, otobüs biletleri ve benzeri kartlar her alanda kullanılıyor. Biletlerde fotoğraf, vatandaşlık numarası, ad-soyad bulunup biletler koltuk numarasıyla ilişkilendirilecek. Hangi yaşta kaç insan geliyor, maça kaç dakika kala geliyor hepsini kontrol altına alacağız. Maliyeti 5 lirayı geçmeyecek olan bu kart bir kez alınacak ve 5 sene geçerli olacak. Elektronik bilet, Spor Toto Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig için geçerli olacak. Bunu merkezi ihaleyle yaptığınız zaman, bu maliyet de vadelendirme imkanıyla birlikte düşecek. Buradan kulüplere de gelir sağlanacak. Yatırımı Avrupa'daki bir sürü banka yapmaya talip. Aynı biletlerde olduğu gibi iki türlü satış yapılacak. Kulüpler stat gişelerinde satış yapabilecek. İkincisi de Biletix vasıtasıyla yapılan merkezi satış, federasyon üzerinden yapılacak. Şu andaki uygulamadan bir tek bu değişiyor. Bu kartın üzerinde hangi takımı tuttuğunuzu belirli olduğundan seyircinin rakip takım seyircileri arasına girmesini de önleyeceğiz. Kulüpler, biletlerin merkezi satışı için bir takım organizasyon şirketlerine vermiş olduğu giderden kurtuluyor. Kaçak seyirci bitiyor. İkinci el bilet satışı uygulamasına da geçilecek. Kart sahibi eğer maça gidemeyecekse, bir arkadaşına bu hakkınızı devredebiliyor. Ya da 'kulübüm kazansın' diyorsa, kurulacak sitelerden bileti satışa çıkarabiliyor" dedi.

Yunus Egemenoğlu, elektronik bilet ve kamera sistemlerinin federasyonla birlikte kulüplerin sorumluluğunda olacağını ifade ederek, kulüplerin sorumluluklarının da yasada tanımlanmış durumda olduğunu ve bilet oluşturulmasının basketbol, voleybol ve hentbol müsabakalarını kapsamadığını söyledi. Egemenoğlu, ''Çok detaylı bir çalışma yaptık ve çok fazla organizasyon ve maç inceledik. Kulüplerin yapısını biliyorum, yapılacaktır ama olmazsa bu da yasada belli. Müsabaka başına kulüplere 100 bin lira ceza verilecek. Öyle bir ceza ki, yapsa daha ucuza geliyor. Hesap makinesi de kulüplerin bunu yapmasını mantıklı kılıyor'' dedi.

"1 ayda 59 kişi yeni yasa ile yasak aldı"

Şu anda 59 kişinin seyirden men cezası aldığını anlatan Egemenoğlu, ''Bu kişiler maç saati içinde karakola imza verecek. 4 yıl boyunca bu devam edecek. Bu cezalar Adli Sicil'e işlenecek. Yurt dışında oynanacak maçlara da bildirilecek. Karakola gidilmemesi halinde her maç için 1250 lira ceza ödeyecek. Yatırmazsa 25 gün hapis cezası alacak'' diyen Yunus Egemenoğlu yasanın diğer yeniliklerini şöye sıraladı:

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uygulaması kapsamında, kulüp polisi uygulaması zorunluluğu getirildi. Kulübün polisi deplasmana gidecek. Her türlü bilgiyi edinip sorunlu seyircilerin tespitini sağlayacak ve deplasmanlara gidiş ve dönüşlerde görev yapacak.''

Stadyumlarda bekleme odaları yapılacak. Bunlar 20'şer kişilik en az iki odadan oluşacak, sorun yaratan seyirciler bu odalarda bekletilecek

Şike ve teşvik suç sayılacak. Şike ve teşvike 5-12 yıl arasında hapis cezası verilecek. Bu cezalar yüzde 50 artırılabilecek. Şike tespiti teknik takibe alınacak.


 

Tüm hakları Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu'na aittir.