Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul'un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yolunda, adaylık sürecine sponsorluk desteği veren kuruluşlarla gurur duyduklarını belirterek, ''Olimpiyat yalnızları gibi kendimizi hisseder durumdayken, özel sektörün sürece omuz vermesiyle, çok büyük bir aile olduğumuzu fark ettik'' dedi.
Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen basın toplantısına, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın yanı sıra, adaylık sürecine sponsor olarak destek veren Doğuş Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Koç Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Digitürk'ün Genel Müdürü Ertan Özerdem, Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, Turkcell'in Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler ve Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil katıldı.
2020 İstanbul Olimpiyat Oyunları adaylığı yolunda ortaya konulan katkı ve emeğe teşekkür ederek açılış konuşmasına başlayan Bakan Suat Kılıç,“Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, topyekun olimpiyat ailesi, sponsorlar, moral destekçileri, medya, spor kamuoyu, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, önemli, anlamlı, gerek İstanbul gerekse Türkiye için çok değerli bir yola çıktıklarını ifade ederek, ''Bu yol arkadaşlığı boyunca herkese hayırlı yolculuklar diliyorum. Olimpiyat yolunda önemli mesafeleri birlikte alacağız'' diye konuştu.
Olimpiyatın içerik olarak birlikte ve dayanışma halinde hareket etmeyi, tüm imkânları ulusça seferber etmeyi gerektirdiğini anlatan Bakan Kılıç, ''İstanbul markasının arkasında topyekun birlikte hareket etmeyi gerektiriyor. 13 Ağustos 2011 tarihinden bu yana çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yaklaşık 1,5 yıl oldu. 7 Eylül 2013'te yapılacak oylamayla bu işin final sahnesine gelmeyi planlıyoruz. Oylamada da kısmet olursa İstanbul'un artık bir olimpiyat kenti olarak bütün dünyaya, bütün insanlığa ilan edileceği günü hayal ediyoruz'' şeklinde konuştu.
Bu yolda çok önemli, kritik adımlar atıldığını, çok ince elenip sık dokunarak değerli fikirler üretildiğini ve fikirlerin gereği olan hamlelerin bir bir atıldığını belirten Bakan Suat Kılıç,“Yolun en başında Türkiye Cumhuriyeti'nin adaylık yolunda İstanbul kentiyle birlikte en önemli değerinin, bizzat Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı tarafından İstanbul 2020 adaylık başvuru dilekçesinin imzalanması oldu. Türkiye Cumhuriyeti, olimpiyat kentinin arkasında bizzat Başbakanının imzasıyla duran bir ülke olarak bu işe verdiği önemi ve değeri apaçık ortaya koydu'' ifadesini kullandı.
Olimpiyat adayı kentin, merkezi hükümetin desteğini almaksızın yola devam edebilmesinin mümkün olmayacağını söyleyen Bakan Kılıç,
''Bu hazırlık sürecinin kuşkusuz çok önemli aktörleri var. Bana göre adaylık sürecimizin en önemli aktörleri sürece tam destek veren, fiilen, nakden destek veren Türk özel sektörü ve sermaye sahipleri oldu. Sponsorlar bu işin içine tüm varlıklarıyla girinceye kadar, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Sayın Başbakanı, Gençlik ve Spor Bakanı, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ve kendi aramızda adeta olimpiyat yalnızları gibi kendimizi hisseder durumdayken, özel sektörün sürece omuz vermesiyle, yükün altına girmesiyle birlikte, çok büyük bir aile olduğumuzu fark ettik. Süreci omuzlayan özel sektör girişimcilerini, olimpiyat adaylık girişimimizin en önemli ve en değerli halkası olarak değerlendiriyorum. Her biriyle ayrı ayrı gurur duymakta olduğumuzu paylaşıyorum.'' dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve AK PARTi Genel Başkanı olarak garanti mektuplarını imzaladığını, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) grubu bulunan muhalefet partilerinin Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (IOC) iletilmek üzere güven mektuplarını taraflarına verdiğini, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de gereken yasaların zamanında çıkarılabilmesi konusunda garantörlük mektubunu imzaladığını hatırlatan Bakan Kılıç, spor medyasının da sürecin önemli halkalarından birisi olduğunu vurguladı.
Süreçte yeni adımlar atmaya devam edeceklerini kaydeden Bakan Kılıç, bu ayın son haftasında İstanbul'da IOC değerlendirme toplantılarının yapılacağını bildirdi.
“7 Eylül'e Kadar Bu Şemayla, Bu Çatıyla Yolumuza Devam Edeceğiz”
Olimpiyatların bir ülkeye çok önemli marka değeri kazandırdığını ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ''Bir ülkenin olimpiyat adayı olabilmesi bile başlı başına bir değer. Olimpiyatlara layık görülmesi ise ayrıca, gerek siyasette, gerek diplomaside, gerek ekonomide, gerekse altyapı ve üst yapı yatırımlarında, gerekse özel sektör dinamiklerinin son yıllarda kaydettiği büyümelerde ortaya konulan değerlerin uluslararası toplum tarafından da kabul edildiği gerçeğinin bir teatisidir'' diye konuştu.
Adaylık sürecine destek veren sponsorlara tek tek, isim isim okuyarak teşekkür eden Bakan Kılıç, daha pek çok sermaye kuruluşunun sponsorlar arasında yer almak üzere kendilerinden davet beklediğini belirterek şunları söyledi:
''Ancak bugünkü yükümüzü taşımaya yönelik olarak mevcut sponsorluk çatımız yükü taşıyacak kudrete her anlamda ulaştı. Gerek çatı altına giren ve sponsorluk gururunu bizimle birlikte paylaşanlara, gerekse davet bekleyenlere yürekten teşekkür ediyoruz. Zannediyorum ki uluslararası olimpiyat camiası, özel sektör sermaye birikimlerimizdeki bu hevesi, arzuyu, istekliliği değişik zeminlerde takdir edeceklerdir. 7 Eylül'e kadar bu şemayla, bu çatıyla yolumuza devam edeceğiz. O tarihten itibaren Türk sermayesi daha yoğun ve güçlü bir şekilde temenni ederim ki 2020'ye kadar olan yükümüzü uluslararası markalarıyla en üst limitlerde paylaşacak şekilde bu yükün ortağı olacaktır.''
Çıkılan bu yolun Türkiye açısından bir marka ve kariyer yolculuğu olduğunu anlatan Bakan Kılıç, İstanbul'un medeniyetler, kültürler, inançlar, kıtalar arasında köprü olan bir kent olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Ne kadar sakınsak, kıskansak, bize ait görsek de İstanbul aslında bütün insanlığın ortak tarihsel birikimi, ortak kültürel mirasıdır. Bu güzel markada, bu büyük kültür ve medeniyet mirasında, bütün insanlığı, dünyanın bütün sporcularını, bütün atletlerini sevgiye, barışa, evrensel hoşgörü ve kucaklaşmaya atılacak adımlarda İstanbul'a davet ediyoruz. Kendilerini İstanbul'da görmekten gurur duyacağımızı belirtiyor, yükümüze yürekleriyle orta olan özel sektör temsilcilerimize, bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Sayın Başbakanımız adına içtenlikle teşekkür ediyorum.''
''Çok Başarılı Olacağız, Yürekten İnanıyorum”
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul'un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na adaylık süreciyle ilgili olarak, ''Çok başarılı olacağız, yürekten inanıyorum. Bu kadar inanmış insanların bir araya geldiği ortamdan başarılı neticeler çıkacaktır'' dedi.
Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde, olimpiyatlara adaylık sürecine sponsor olan firmaların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında, firma temsilcilerinin konuşmalarının ardından söz alan ve soruları yanıtlayan Bakan Kılıç, motivasyonunun daha da artığını ifade etti.
Sponsorların tamamını en az kendileri kadar motive gördüğünü aktaran Bakan Suat Kılıç, ''Bu bizim açımızdan da bir sarmala dönüştü artık. Herkes birbirini motive ediyor. Gerçekten 2020'ye motive olmuş durumdayız. Bu toplantıya geldiğimde benim motivasyonum arttı. İnşallah bütün bu motivasyon, sinerji, enerji birikimiyle, IOC üyelerini ve uluslararası olimpiyat camiasını da bu işin en iyi İstanbul'da yapılacağına inandırmaya muvaffak oluruz. Çok başarılı olacağız, yürekten inanıyorum. Bu kadar inanmış insanların bir araya geldiği ortamdan başarılı neticeler çıkacaktır'' diye konuştu.
Türkiye ekonomisinin 2005'ten bu yana ortalama yıllık yüzde 5,2 büyüme kaydettiğini, OECD'nin ikinci, Avrupa'nın en hızlı büyüyen birinci ekonomisi durumunda olduğunu anlatan Bakan Kılıç, ''Bu gurur vesilesi. Bunu bizlerden de daha yakinen iş dünyası takip ediyor. İstanbul'un ulaşım problemini büyük ölçüde hafifletecek olan Marmaray projesini artık bitirdik, 29 Ekim 2013'te İstanbulluların hizmetine sunacağız. Bu çok önemli bir kazanım. İstanbul Boğazı'na 3. gerdanlık, 3. boğaz köprüsünü kazandıracağız. Hedef, mayıs, haziran ayında temelin atılabilmesi. Her şart altında 3. boğaz köprüsü oyunlar öncesinde hizmete girmiş olacak'' ifadelerini kullandı.
''Olimpiyatlar En Az Mali Yükü Türk Ekonomisi Üzerinde Oluşturacak''
Olimpiyat oyunlarının Türk Hava Yolları'nı (THY) da çok heyecanlandırdığını, THY'nin olimpiyat sporcularını taşıyacağını kaydeden Bakan Kılıç şöyle devam etti:
''İstanbul şu tarihlerde dünyanın en çok turist alan altıncı kenti. Olimpiyatlardan sonra daha da yukarı basamaklara tırmanacak. Çünkü Londra, olimpiyatlar sırasında çok turist almadı; ama sonrasında ziyaretçi sayısında büyük artışlar yaşanmaya devam ediyor. İstanbul, üçüncü havalimanına kavuşuyor. Olimpiyat için değil, olimpiyat dışı hedefimiz dışında üçüncü havalimanı İstanbul'a gerekli. İstanbul'da yapılacak olimpiyat oyunlarının maliyetinin ne kadar düşük olacağının görülmesi açısından bu göstergeler çok önemli. Üçüncü boğaz köprüsü her şartta İstanbul'a yapılacak. Marmaray her şart altında zaten bitiriliyor. Boğaz'ın dibinden geçecek olan tekerlekli araçları taşımaya yönelik tüp geçit sistemi her şartta İstanbul'a kazandırılacak. 150 milyon yolcu kapasiteli üçüncü havalimanı her şart altında kazandırılacak. O nedenle olimpiyatların Türkiye ekonomisine büyük bir yük getireceğini düşünmek mümkün değil. Olimpiyatlar Türkiye'de çok büyük bir miras bırakacak, ama olimpiyatlar en az mali yükü Türk ekonomisi üzerinde oluşturacak. Bütün bunlar heyecan verici gelişmeler.''
“Türkiye’de 718 Tesisin İnşaatı Devam Ediyor”
Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak Türkiye'de bu yıl 718 spor tesisinin inşaatına devam ettiklerini belirten Bakan Suat Kılıç, bunun sportif gelişme adına bir devrim olduğunu söyledi.
Bakan Kılıç, 25 stadyum, 149 spor salonu, 32'si kapalı yüzme havuzu olmayan 40 ilde, olimpik ve yarı olimpik yüzme havuzları, 13 atletizm pisti, yüzlerce tenis kortu, 155 gençlik merkezi, 250 civarında futbol sahası olmak üzere 718 spor tesisini Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak kendilerinin sürdürdüklerini belirtirken yerel yönetimler, özel idareler, diğer bakanlıklar ve özel sektör tarafından yapılan spor tesislerinin bu rakama ilave edileceğini kaydetti. Bakan Kılıç ayrıca, 200'e yakın öğrenci yurdunun inşaatına da devam edildiğini belirtti.
Olimpiyat oyunlarından bağımsız olarak, olimpiyat köyünün bitişiğinde 3 bin yataklı şehir hastanesinin yapımına başlayacaklarını ifade eden Bakan Suat Kılıç, olimpiyatlar İstanbul'a verildiğinde, oyunlara sağlık hizmeti verecek bu hastanenin 3 yıl içinde İstanbulluların hizmetine gireceğini kaydetti.
Yine oyunlardan bağımsız bir şekilde, Bakanlık olarak olimpiyat köyünde 5 bin yataklı yurt kampüsünün yapımına da başlayacaklarını anlatan Bakan Kılıç, olimpiyatlar kazanıldığında bu tesisin de oyunlar için hizmet vereceğini söyledi.
Türkiye nüfusunun yüzde 50,5'inin 30 yaşın altında olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, ''Bu en az siyasi istikrarımız kadar, ekonomik istikrarımız kadar önemli bir gösterge. Hem nüfus verilerinin kalkınmaya olan, büyümeye olan yansımaları açısından önemli. Hem de olimpiyatların yapılacağı ülkede ihtiyaç duyulacak genç nüfus kaynağının bizde olması bakımından önemli'' diye konuştu.
''Trafik Problemini Bir Engel Olarak Görmemek Lazım''
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul'daki trafik problemini olimpiyatlar konusunda bir engel olarak görmemek gerektiğini, atılacak adımlarla trafiğe önemli by-pass imkânları getirileceğini belirtti.
İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının, yeni alt ve üst geçitlerle doğrudan olimpiyat köyüne bağlanacağını, böylece şehre intikal eden kafilelerin hiçbir yerde kırmızı ışıkta beklemeden kısa sürede olimpiyat köyüne ulaşacağını anlatan Bakan Suat Kılıç şunları söyledi:
''Ulaşım planı doğrultusunda bütün gerekler yerine getirilecek. Sayın Başbakanımız, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin eski başkanı olduğu için İstanbul'un ulaşımına çok duyarlı. Belediye Başkanımız Kadir Topbaş'ın yeni vizyon projeleri var. Ulaştırma Bakanlığını da yoğun bir şekilde devrede tutmaya devam ediyoruz. 150 milyon yolcu kapasiteli olarak İstanbul'a kazandıracak olduğumuz üçüncü havalimanı, Ulaştırma Bakanlığımız nezdindeki girişimler neticesi olarak bunu ifade ediyorum; yepyeni alt ve üst geçitlerle doğrudan olimpiyat köyüne bağlanacak, böylece İstanbul'a intikal eden kafileler hiçbir yerde kırmızı ışıkta beklemeksizin doğrudan ve kısa sürede olimpiyat köyüne intikal etmiş olacaklar. Lastik tekerlekli araçlar için tasarlanan sistemler var. İstanbul'un ulaşım vizyonu üstünde ayrıca yürütülen çalışmalar var; ama zaman içinde bunlar kamuoyuyla paylaşılacaktır. İstanbul'daki trafik problemini olimpiyatlar konusunda bir engel olarak görmemek lazım. Dünyanın bütün metropollerinde benzer sorunlar yaşanıyor. Tüm metropollerde olimpiyat tarihlerinde çok özel tedbirler alınıyor. Atacağımız adımlar zaten İstanbul trafiğine önemli by-pass imkanları getirecek.''
''Sponsorlarımız Adaylık Bütçesinin Yüzde 50'sini Karşılayacak''
Sponsorların toplam adaylık bütçesinin yüzde 50'sini karşılayacağını belirten Bakan Suat Kılıç, ''Toplam 7 sponsorumuz var, 7 sponsorumuzun sağladığı ekonomik katkılar 2,5 milyon euro standart rakamıyla sınırlandırıldı. Her bir sponsorumuzun iki kurumsal markasını bu süreçte değerlendirmemize dahil etmesi sağlandı. Sadece Digitürk tek markayla girdi ve 1/2 oranında, az evvel zikrettiğim rakamı ödeme yükümlülüğünü üstlendi. Ancak Turkcell ve Digitürk'ün aynı grupta bulundukları dikkate alınacak olursa, bizler açısından kayıp yok, kazanım var diye düşünebiliriz'' şeklinde konuştu.
Türkiye'nin bugüne kadar çok nitelikli uluslararası organizasyonlar gerçekleştirdiğini hatırlatan Bakan Kılıç, ev sahipliği yapılan uluslararası organizasyon sayısının, irili ufaklı 700'e ulaştığını kaydederek, ''İlk defa olarak bir uluslararası organizasyonun yükünü yüzde 50 ölçeğinde Türk özel sektörü üstlendi. Bu çok önemli bir kazanım. Paradan ziyade buradaki moral ve enerji önemli'' ifadesini kullandı.
Paralimpik oyunlarla ilgili bir soru üzerine de Bakan Kılıç, Londra'da bu işin öneminin tarihin en yüksek noktasına çıktığını ifade ederek, ''İnşallah, İstanbul da çok daha büyük bir ivme almış olacak. Türkiye'de 2016 ve 2020 Olimpiyat Oyunları'na yönelik olarak 10 adet olimpiyatlara sporcu yetiştirme merkezi hazırlıyoruz. Bunların tamamı paralimpiklerin de kullanabileceği standartta olacak. Ama bir tanesini sadece paralimpik sporcularımıza yönelik olarak hazır hale getiriyoruz. Tüm spor tesislerini paralimpik sporcularımızın yararlanabileceği engelsiz üniteler olarak inşa ediyoruz. Ekonomik katkılarımızı da günden güne artırıyoruz'' diye konuştu.
Türkiye'de kadın sporculara ''bayan'' diye hitap edildiği, bunu değiştirmeyi düşünüp düşünmedikleri sorulan Bakan Kılıç, ''Bayan sporcu, kadın sporcu Türk spor camiasının yıllardır tartıştığı bir konu. Bu tartışmayı Bakanlık olarak bizim sonlandırmamız doğru olmaz. Bu tartışmayı spor camiasının sonlandırması daha doğru olur. Çünkü kelimelerin ayrışması toplumların değer yargılarıyla da zaman zaman paralellikler gösterir. Bakanlık olarak doğrusu şudur şeklindeki dayatmanın o doğruya katılmayanlar tarafından redde maruz kalabileceğini düşünüyorum. Kafamda olan bir soru işaretidir; ama o soru işaretini spor camiası gidermeli diye düşünürüm'' şeklinde konuştu.
Lisanslı sporcu sayısının artırılmasına yönelik projelerle ilgili soru üzerine de Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, tesisleşme hamlelerinin yanında, bu konuda da nitelikli projeler oluşturduklarını aktardı.
Bu projenin 2016 Olimpiyatları'na kısmen, 2020 Olimpiyatları'na büyük ölçüde katkısı olacağını belirten Bakan Kılıç şunları söyledi:
''Bu projelerin altyapılarına devam ediyoruz, tesisleşme hamlelerini sürdürüyoruz, bir yandan da insan kaynaklarını oluşturmaya çalışıyoruz. Bina yapmak çok kolay. 36 ayda bitecek bir binayı 12 ayda, hatta mevsim elverirse 8 ayda bitirebilirsiniz. İnşaat teknolojileri çok ilerledi. Fakat insan yetiştirmek, 36 aylık süreyi 35 aya bile indirmeniz mümkün değil. İnsan yetiştirmek için sabretmek gerek. Türk toplumunda maalesef spor bir kültür olarak toplumun bütün katmanları tarafından içselleştirilemedi. Attığımız adımlarla bunu da sağlamaya gayret edeceğiz. Aldığımız eğitim, gördüğümüz terbiye gereği eşofmanla sokağa çıkmayı bile ayıp sayan bir milletiz. Hayatın normalleri arasında bunu görmemiz lazım. Atmakta olduğumuz adımlarla hayalini kurduğumuz Türkiye mesai sonraları ve okul çıkışı sonrası her yaştan nüfusunun eşofman ve spor ayakkabısıyla, sokaklarında spor salonlarında tesislerinde adeta cirit attığı bir Türkiye'dir. Buna yönelik, inşaat, yazılım ve insan kaynakları odaklı çok ayaklı bir proje yürütüyoruz. Bunu ayrıca spor kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz.''
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, İstanbul'un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği adaylığına ilişkin, ''Herkesin kendisini örnek aldığı bir ortamda Türkiye'nin bölgesinde bir olimpiyatı gerçekleştirmesi önemlidir'' dedi.
Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç ise Türkiye'nin 2023 hedeflerini önemsediklerini belirterek, ''Olimpiyat adaylığının da 2023 vizyonunu tamamlayıcı bir unsur ve ülkemiz için paha biçilmez bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Güçlü ülke, güçlü devlet olmak için artık uluslararası sportif başarıların ne kadar önemli olduğu aşikâr. Ülke itibarımızın ve markamızın gelişmesi açısından da çok büyük fayda sağlayacak bir fırsat olarak değerlendiriyoruz'' diye konuştu.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Kurtul da Türkiye ekonomisinin son 10-12 yıl içerisinde müthiş bir gelişme kaydettiğinin altını çizerek ''Çok önemli reformlar yapıldı. Bugün geldiğimiz nokta, daha önce hayal bile edemeyeceğimiz bir nokta. Bu arada İstanbul dünyanın en güzel şehri. Olimpiyatları hak eden bir şehir. Buradaki en önemli olan şeylerden bir tanesi de hakikaten halkın olimpiyatlara olan desteği'' diye konuştu.
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, olimpiyatlara destek vermek için İstanbul'a 150 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı yapılacağını anımsatarak, ''Olimpiyata gelen kişilerin daha iyi havalimanı bulamayacakları bir yerdeyiz şu anda'' dedi.
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker Olimpiyat'ın toplumdaki spor bilincini geliştireceğine inandığını vurgulayarak 2020 İstanbul Olimpiyatları ister gerçekleşsin ister gerçekleşmesin gençlere olan yatırımlarının devam edeceğini, dünyanın birçok coğrafyasında faaliyet gösteren ekipleri ve yurt dışındaki 7 bin 200 çalışanlarıyla, İstanbul 2020 Olimpiyatları için her türlü desteği vereceklerine dikkati çekerek ''Gerekirse orada kamuoyu oluşturmak için elimizden geleni esirgemeyeceğiz'' dedi.
Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, İstanbul 2020 hedefini bir milli görev olarak gördüklerini belirterek, ''Üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için uzun zamandır çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' diye konuştu.
Digiturk Genel Müdürü Ertan Özerdem olimpiyatların İstanbul'a yakışacağını belirterek, ''Türkiye ekonomi ve siyaset alanında hiçbirimizin ömrü boyunca görmediği bir yere ulaştı. 2020 Olimpiyatları'nın çok başarılı bir şekilde düzenleyeceğine inanıyorum'' diye konuştu.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkan Yardımcısı ve İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, özel sektörün desteğinin dünyadaki yankılarının son derece olumlu olduğunu söyledi.
Türkiye'de olimpiyatları almak için, devlet, özel sektör ve gönüllü kuruluşların ilk kez iş birliğiyle çalışma yürüttüğünü kaydeden Arat, şunları söyledi:
''Bu adaylık yeni bir adaylık. Türkiye'nin yeni yüzünün yurt dışındaki ifadesi. Buna adaylık sürecine bir de özel sektörün desteği eklenince dünyadaki yankıları son derece olumlu oldu. Türkiye'de devlet, özel sektör ve gönüllü kuruluşların işbirliğiyle yürütülen ilk çalışmadır. Adaylık kurulu adına sayın sponsorlarımıza, desteğini bizden esirgemeyen tüm devlet kuruluşlarına. Başta Sayın Başbakanımız, Sayın Gençlik ve Spor Bakanımız olmak üzere tüm siyasi temsilcilere, muhalefet partilerine ve halkımıza teşekkür ediyoruz. Bu süreç uzun bir süreç, 6 ay boyunca son derece çetin geçecek. 24-27 Mart tarihlerinde önemli bir değerlendirme komisyonu toplantısı var. İstanbul'un buna hazır olduğunu ifade etmek istiyoruz. Ekibimiz 1,5 yıldır çalışıyor. Ana hedefimiz 7 Eylül'de Buenos Aires'te yapılacak son oylama.''
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın, İstanbul 2020' ye Destek Veren Şirket Temsilcileriyle Yaptığı Toplantıdan Fotoğraflar: