24 Mayıs 2021, Pzt>
Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu tarafından 21-23 Mayıs 2021 tarihleri arasında düzenlenen Herkes İçin Spor Zirvesi ve Uluslararası Herkes İçin Spor Kongresi, bu yıl kuruluşunun 95. yılını kutlayan ülkemizin önder eğitim kurumlarından birisi olan Gazi Üniversitesi ve Bayburt Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirildi. Sanal ortamda yapılan sunumlar YouTube üzerinden canlı yayınlandı.
Bu yıl kongrenin temasını COVID19 sürecine vurgu yapılarak, "Salgın sürecinde fiziksel aktivite ve sağlıklı yaşam" olarak belirlendi. Yurt içinden ve yurt dışından pek çok önemli spor örgütünün üst düzey yöneticileri ve akademisyenlerin konuşmacı olarak yer aldığı kongrede, ayrıca çok sayıda akademisyenin bilimsel araştırmaları da hakem süzgecinden geçirilmek kaydıyla sunuldu. Bununla birlikte organizasyon kapsamında, herkes için spor, wellness, nefes egzersizleri ve sağlıklı yaşam ile ilgili gelişim seminerleri düzenlendi.
“Sivil Toplum Kuruluşları ve Spor” konu başlıklı 5. Oturumda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile video konferans üzerinden yapılan panele Konfederasyonumuzu temsilen Genel Sekreter Abdullah Albunar katılarak panelde Konfederasyonumuzun tarihçesini ve ülkemizde sporda en büyük sivil toplum kuruluşu olan TASKK’ın çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Genel Sekreter Abdullah Albunar panelde Herkes için sporun yaygınlaşmasında STK’ların rolü nedir, Spor politikaları oluşumunda STK'larına yeterince yer verilmekte midir, Spor STK’ları daha güçlü bir ortaklık altında birleşebilir mi ve STK’ların sorunları nelerdir konu başlıklarında özetle;
“Değerli Katılımcılar,
Öncelikler bu programı takip eden çok kıymetli spor dostlarını ve siz değerli katılımcıları şahsım ve kurumum adına saygıyla selamlıyorum.
Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK) 29 Ekim 1980 tarihinde kurucu Ankara, Bursa, Trabzon ve Samsun Amatör Spor Kulüpleri Federasyonlarının katılımlarıyla Dernekler Kanununa göre kurulmuş sporla ilgili Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşudur.
Konfederasyonumuz 11/08/1987 Tarih ve 87/12003 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamu yararına çalışan dernekler Statüsünde faaliyetlerini devam ettirmektedir.
spor gönüllüleri arasında birlik ve dayanışmayı sağlamak, spor kulüplerinin durumlarını düzeltmek, iyileştirmek, yeni haklar elde etmek, başta devlet kuruluşları olmak üzere tüm gönüllü spor kuruluşları ile elele çalışmak amacıyla kurulan spor kulüplerinin gönüllü yöneticilerinin oluşturduğu her ilde örgütlü bir çatı altında kurulan Amatör Spor Kulüpleri Federasyonları (ASKF) ler kurulmuştur.
İllerde spor kulüplerinin üst kuruluşu olarak Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF), Federasyonların üstünde ise Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK) şeklinde oluşan Konfederasyonumuz 81 ilde örgütlenmiştir.
Sporda önemli bir sivil toplum kuruluşu olan TASKK ve üye ASKF’ler gönüllü spor insanlarından oluşmanın verdiği güçle kendi illerinde Bakanlık, Valilik, il özel idare ve yerel yönetimler aracılığıyla amatör spor kulüplerine ayni ve nakdi yardım yapılmasını sağlamaları, daha çok sporcunun yararlanabilmesi için spor tesisleri yapılması sporcu sayısının arttırılması, sporcu eğitimine ve spor organizasyonlarına katkı verilmesi konusunda önemli kazanımlarda bulunmuşlardır.
TASKK ve ASKF’ lerin seçimle işbaşına gelen yöneticileri tamamen gönüllü kişilerden oluşmaktadır. Hiçbir maddi çıkarları olmadan, hiçbir karşılık beklemeden, serbest zamanlarını sporun gelişmesi ve topluma faydalı olmak için kullanan bu gönüllü insanlar her meslekten kişileri içinde barındırmaktadır. Bu gönüllü ordunun bütün amacı spora ve sporcuya hizmet etmektir.
TASKK olarak HİS Spor Kulübü kurulması konusunda 81 ilimizde bir çalışma başlattık, bununla ilgili kurulacak HİS spor kulüpleri ile her yaş ve her kesimden insanı yarışma anlayışından uzak, sağlık için spora yönlendirmeyi amaçladık.
81 il için bununla ilgili örnek tüzük ’de hazırladık, istenirse bunu sizlerle de paylaşırız.
Spor politikaları oluşumunda STK’ların katkısı;
Spor politikalarının oluşumunda fırsat verilirse STK’ların çok önemli katkısı vardır. Özellikle belirtmek isterim ki şuan Spor Genel Müdürümüz olan Sayın Mehmet BAYKAN, STK’lardan gelen sporun en üst yöneticisi konumundadır.
Sayın Mehmet BAYKAN’ın Spor Genel Müdürlüğüne gelmesiyle STK’ların sporda önü açılmıştır.
Kendisinin 1988 yılında Konya’da amatör spor kulübü yöneticiliği ve Futbol İl Temsilciliği ile başlayan STK görevi 1998 yılında Konya ASKF Başkanlığı ve ardından şu anda Genel Sekreterliğini yaptığım sporda Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu olan TASKK’ın Genel Başkanlığı görevinde iken Spor Genel Müdürü olarak atanmıştır.
Genel Müdürlüğü döneminde birçok projeyi hayata geçirdiği gibi özellikle geleceğin olimpiyat şampiyonlarını yetiştirmek için başlatılan son yıllardaki sonuç odaklı en önemli proje olan TOHM’un kurucusudur.
Burada bilimsel yöntemlerle sporcularımız olimpiyatlara hazırlanmaktadır. Bu da bize şunu göstermektedir ki STK’lardan gelen bir yöneticinin sporda önünün açılmasıyla öncü roller üstlenebilmektedirler.
Spor STK’ları daha güçlü bir ortaklık altında birleşebilir mi?
Ülkemizde takım sporları ve bireysel spor branşlarının büyük bir çoğunluğu gönüllü insanlar tarafından kurulan ve yönetilen amatör spor kulüpleri bünyesinde bulunmaktadır.
Dernekler Kanunu’na göre kurulan ve dernek hüviyetinde olan spor kulüpleri sporda gönüllülüğün merkezidir. Ülkemizde tescilli spor kulübü sayısı 2018 sonu itibarıyla 15 828’ler civarındadır.
Spor kulüpleri bir mahallede, bir semtte, il ve ilçe merkezlerinde kurulduğu gibi, özel ve resmi kurum ve kuruluşlar bünyesinde, eğitim birimlerinde kurulmaktadır. Hangi bünyede, hangi amaçlı kurulursa kurulsun kulüplerin büyük bir çoğunluğu gönüllü bireyler tarafından yönetilmektedir.
Hiçbir karşılık beklemeden, spor yapmak isteyen insanlara faydalı olmak için zaman harcayan, etkin bir şekilde hizmet veren insanları spor kulüplerinde yönetici, antrenör, sağlıkçı olarak görebiliyoruz. Spor kulüplerinde gönüllü olarak hizmet veren onbinlerce gönüllü vardır.
Gönüllü insanların hizmet verdiği spor kulüplerinin bünyesinde takım sporları yanında bireysel spor yapan yüzbinlerce sporcu bulunmaktadır. Ülkemizde tescilli faal 16.000 civarında spor kulübünde ortalama her kulüpte 10 spor gönüllüsü olduğunu kabul edersek yaklaşık 160.000 civarında amatör spor gönüllü vardır.
STK’ların yeterince örgütlenememesi ve ekonomik olarak desteklenememesi sorunlarından en önemlileridir.
STK’ların bağımsız Federasyonlarda temsil edilmeleri önemlidir. Örneğin TASKK olarak bizim “Bağımsız Spor Federasyonları çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliği” gereğince Spor Genel Müdürlüğüne bağlı federasyonların genel kurullarında 2’şer delege ile temsil hakkımız bulunmaktadır. Bu çok önemli bir kazanım olup, bunun sayısının arttırılması önemlidir.
TFF’de antrenörlerin, hakemlerin ve saha komiserlerinin örgütlü güçlü dernekleri vardır. En güçlü ortaklık TFF ile TASKK arasındadır. Çünkü biz TASKK olarak spor kulüplerinin üst kuruluşuyuz.
STK’ların sorunları
Toplumda STK’ların işlevinin anlaşılamaması, üyelik ve gönüllülük anlamında insan kaynağı sıkıntısı çekmesine yol açmaktadır, medyanın STK’lara yeterince ilgi göstermemesi ve bununla birlikte STK’ların iletişim becerilerine sahip olmaması da, STK’ların seslerini topluma yeterince duyuramamasına yol açmakta, STK’lar genellikle maddi kaynaklarını ve insan kaynaklarını çoğaltamıyorlar ve faaliyetlerini eksiksiz bir şekilde yürütecek becerileri ve kapasiteyi geliştiremiyorlar.
Bilgi, beceri ve maddi kaynak eksikliğinden kaynaklanan engeller, STK’ların hedef kitlelerine ulaşmalarını ve etkili projeler üretmelerini engelliyor. İnsan kaynaklarının nitelik eksiklikleri arasında yer alan dil sorunu (yabancı dil kullanımı ve STK’lar arası ortak bir dilin eksikliği) ve bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılamaması gibi eksiklikler, bilgi akışını, bilgiye ulaşmayı, topluma her düzeyde sağlıklı iletişim kumayı engelliyor.
Proje geliştirme, proje metni hazırlama, proje yönetimi ve takım çalışması konusunda gerekli becerilerin eksikliği de önemli bir eksikliktir. Sporda STK’ların projeler konusunda eğitilmeleri önemlidir. Bu konuda Spor Genel Müdürlüğümüzün Eğitim Dairesi STK’lara gerekli desteği verebilir. AB fonlarının kullanılması konusunda diğer ülkelere göre STK larımız biraz geriden geliyor. Bu konuda destek alınarak bu fonların kullanımı için projeler yapılabilir.
Değerli arkadaşlar, değerli katılımcılar, TASKK olarak bizde 81 ilde örgütlü ASKF’lerimizle her zaman kurum, kuruluş ve STK’larla amatör sporda işbirliğine hazırız,
Bu vesileyle tüm katılımcılara ve dinleyicilere şahsım ve kurumum adına en derin saygılarımı sunarım” dedi
Diğer Haberler
TASKK Bölgesel Toplantılarımızın Yedincisi Genel Başkan Vekili Şener Aydın Başkanlığı..
TASKK Bölgesel toplantılarının yedincisi, Bingöl ASKF’nin ev sahipliğinde, Genel Başkan Vekili Şener Aydın Başkanlığında, Bin..
Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden Amatör Spor Kulüplerine Destek
Denizli Merkezefendi Belediyesi’nden Amatör Spor Kulüplerine Destek
Merkezefendi Belediyesi, Denizli’deki amatör kulüplere 2 milyon lira değerinde spor malzemesi desteği sağladı.
Burdur ASKF, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’i Makamında Ziyaret Etti
Burdur ASKF Başkanı Mehmet Şimşek ile birlikte Yönetim Kurulu üyeleri, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’i makamında ziyare..
TASKK Bölgesel Toplantılarımızın Altıncısı Genel Başkan Vekili Şener Aydın Başkanlığı..
TASKK Bölgesel Toplantılarımızın Beşincisi Genel Başkan Vekili Şener Aydın Başkanlığı..
TASKK Bölgesel toplantılarının beşincisi Kayseri ASKF’nin ev sahipliğinde, Genel Başkan Vekili Şener Aydın Başkanlığında, böl..