Başesgioğlu: "olimpik Felsefenin Tüm Toplumlarda Yaygınlaşması Gerekiyor"

Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.) tarafından Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) katkılarıyla düzenlenen ''Yeni Dünya Düzeninde Olimpizm'' konulu sempozyum başladı.

15 Temmuz 2011, Cum

Anasayfa / Haberler / Spor Haberleri

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü Mehmet Akif Ersoy Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumun açılış törenine Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, H.Ü. Rektörü, IOC Üyesi ve aynı zamanda Dünya Okçuluk Federasyonu (FITA) Başkanı Uğur Erdener, H.Ü. Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokul Müdürü Caner Açıkada, IOC Üyesi ve Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) Genel Sekreteri Patrick Baumann, Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel ile yurt dışında yer alan üniversitelerden bir çok konuk katıldı.3 gün sürecek olan sempozyumun açılış töreninde konuşan Devlet Bakanı Başesgioğlu, sporun hak ettiği yeri alması için gereken mücadeleyi vermenin gerekliliğine değinerek, ''Bu açıdan bu anlamlı sempozyum için üniversite yetkililerine ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum'' dedi.H.Ü.'nin akademi dünyası içinde çok saygın yeri olan, çok kıymetli mezunlar vermiş temel direklerden biri olduğunu ifade ederek, ''Beni daha çok memnun eden ise değerli rektörümüzün sporun içinden olması ve Türk üniversitelerinde sporun olabildiğince yer alması uğraşlarında önemli bir önderlik etmesidir. Gerçekten bugün üniversitelerde sporun hak ettiği ölçüde yer alamadığını görmekten büyük üzüntü duymaktayım. Spor temel eğitim enstrümanlarından biridir. Ancak eğitim sistemimiz, müfredat yoğunluğu siz değerli gençlerimizi hem fiziksel hem ruhsal anlamda olgunluğa oluşturacak sportif etkinliklerden uzak tutuyor'' diye konuştu.Bakan Başesgioğlu şöyle devam etti:''Sporun hak etiği yeri alması için gereken mücadeleyi vermemiz gerekiyor. Olimpik felsefenin tüm toplumlarda yaygınlaşması gerekiyor. Olimpiyat oyunları, hakça yarışmanın, kazanmak kadar kaybetmenin de erdemli olduğunu yeni nesillere öğretmenin en önemli arenalarından biridir. Türkiye olarak olimpiyat ailesine çok eskiden dahil olduk. İmparatorluğun küllerinden yeni bir cumhuriyet kuran büyük önder Atatürk, henüz Cumhuriyet 3 aylıkken tüm yoksulluğa rağmen Hazineden 17 bin altın alarak güreşçilerimizi Paris Olimpiyatları'na gönderdi. Olimpiyat ailesine iştirak etmiş ve bu ailenin önemli bir üyesi olma konusunda uğraşımız devam etmiş ve etmektedir.''

UĞUR ERDENER
H.Ü. Rektörü, IOC Üyesi ve aynı zamanda Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı Uğur Erdener ise böyle bir sempozyuma evsahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, ''Olimpik hareket özellikle gençlerle ilintilidir. Biz olimpiyat hareketini gençlere mal etmek, onların desteğini bu harekete sağlamak zorundayız'' dedi.Bu amaçla IOC'nin yeni ve çok önemli bir programı geliştirmekte olduğuna dikkati çeken Erdener, gelecek yıldan itibaren Gençler Yaz ve Kış Olimpiyatları'nın hayat bulacağını söyledi. Gençler Yaz Olimpiyat Oyunları'nın ilkinin gelecek yol Singapur'da yapılacağını dile getiren Erdener, ''2 yıl sonra da Kış Olimpiyatları yapılacak. Bu programın bir parçası olarak sempozyumu IOC desteğiyle düzenlemiş bulunuyoruz. Burada çok değerli farklı görüşler çıkacaktır. Katılan herkese teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

CANER AÇIKADA
H.Ü. Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokul Müdürü Caner Açıkada da, son yıllarda olimpik hareketin çok sorgulanmaya başlandığını, değişik yönleriyle farklı değerlendirmelerin yapıldığı bir döneme girildiğini ifade ederek, şunları söyledi:
''İnsanlık zor bir değişim süreci içinde. Bu değişim sürecinde olimpik hareketi yeniden şekillendirmek ve onu gençlerimizle daha yoğun paylaşmak adına, 'sporu insanın temel ihtiyacı haline getirebilir miyiz?' düşüncelerinin sorgulaması içindeyiz. Bu küçük etkinlikle buna bir katkıda bulunulabilir mi? Türkiye'den bakarak olimpik hareketi nasıl algıladığımızı ve ileriye dönük nasıl bir şekillenme içinde olabileceğimizi yorumlamaya çalışacağımız bir etkinlik olacak bu sempozyum.''Sempozyumda ele alınacak konulardan bazıları şöyle: Olimpik kültür, ulusal ve yerel kültürel değerler, olimpiyatlar ve gençlik,olimpik sporcular ve etik yaklaşımlar, olimpiyatlarda toplumsal cinsiyet eşitliği, olimpik hareket ve eğitim, antrenör, sporcu ve spor kurumları arasındaki ilişki.

Tüm hakları Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu'na aittir.