15 Temmuz 2011, Cum>
BAŞKAN – Saygıdeğer milletvekilleri, değerli misafirler; komisyonumuzun 7’nci toplantısına hoş geldiniz.
Sizlere de gönderdiğimiz yazıdan da anlaşılacağı gibi, komisyonumuz sporla ilgili iki önemli alanda araştırma yapmak üzere kuruldu. Bunlardan bir tanesi spor kulüplerinin sorunları nelerdir? Amatör veya profesyonel ayrımı yapmadan hukuki ve mali sorunları şu anda nedir? Bu konuda nasıl bir çözüm üretilebilir? Bu konuda nasıl bir çözüm üretilebilir ve bu çözüm önerileri de nasıl bir politika hâline çevrilebilir? Öncelikle üzerinde duracağımız, araştıracağımız konu bu.
Komisyonumuzun ikinci araştırma konusu sporda şiddet sorununu araştırarak alınması gereken önlemleri belirlemek amacıyla kuruldu. Sizlerden, dolayısıyla, bu iki konuda hem kulüplerimizin hukuki ve mali sorunları konusunda neler düşünüyorsunuz, öneriniz, tercihiniz, değerlendirmeniz, yaklaşımınız nedir? Yine aynı şekilde spor sektöründe, sporda şiddet sorununu nasıl algılıyorsunuz? Bu konudaki kanaatlerinizi, yorumlarınızı ve değerlendirmenizi almak istiyoruz. Makul bir süre içinde sunum yaparsanız, milletvekili arkadaşlarımız da sizin yaptığınız sunumla ilgili kanaat ve görüşlerini bildirecekler. Son olarak da, tekrar, size bir değerlendirme imkânı vereceğiz. Daha sonra da burada gündeme gelen konularla ilgili, görüşmelerle sizlerden bir de rapor talep edeceğiz. Dolayısıyla, tekrar hoş geldiniz diyorum, sözü size bırakıyorum.
Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonundan Başkan Sayın Mehmet Baykan, Adnan Ersan ve Hüseyin Ar; hoş geldiniz.
Sizleri dinliyoruz, buyurun efendim.
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU GENEL BAŞKANI MEHMET BAYKAN – Camiamız adına Komisyonunuza davetinizden dolayı teşekkürlerim tüm amatör spor ailemiz adına ifade ederek başlamak istiyorum.
Sayın Başkanım, sayın milletvekilleri; Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Genel Başkanı ve Türkiye Futbol Federasyonunda amatör futboldan sorumlu yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktayım.
Başkan Vekilimiz Hüseyin Ar, aynı zamanda Halter Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından bu yıl oluşturulan Deplasmanlı Amatör Lig, Bölgesel Amatör Lig Genel Koordinatörü. Adnan Ersan Bey, yine Başkan Vekilimiz, Türkiye Futbol Federasyonunda Genel Sekreter Vekili ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde merkez danışma kurulu üyesi olarak uzun yıllardır görev yapmakta.
Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu, ülke genelinde kurulu bulunan 6 bine yakın spor kulübünü, 5 bini aşkın spor kulübünü bünyesinde barındıran Türkiye’de sporda en büyük sivil toplum örgütü olarak görev yapan bir kuruluş. Yine 750 bin rakamını aşan amatör sporcunun futbol ve diğer branşlarda faaliyet gösteren amatör sporcunun bünyesinde görev yaptığı spor kulüplerinin üst kuruluşu sivil toplum örgütü. Sizlere takdim ettiğimiz kitapçığımızın üzerinde yer aldığı gibi, 30’uncu kuruluş yıl dönümünü yıl içerisinde etkinliklerle kutlayıp en son cuma akşamı İstanbul’da ülkemizin tüm spor ailesinin, başta Sayın Spor Bakanımız Faruk Nafız Özak olmak üzere, tüm spor ailesinin yer aldığı bir etkinlikle otuzuncu yaşını tamamlamış ve sportif anlamda olgunluk çağına ulaşmış bir sivil toplum örgütü.
Sizlere kısaca kurumumuzu, derneğimizi, konfederasyonumuzu tanıttıktan sonra, öncelikle spor kulüplerimizin sorunları ve çözüm önerileri başlığı altında görüşlerimizi ifade etmek istiyorum.
Tabii ki bizim önceliğimiz, görev alanımızı, uzmanlığımız amatör spor kulüplerimiz. Ülke genelinde profesyonel anlamda faaliyet göstermek biliyorsunuz sadece futbol branşında mümkün olabilmekte. Bazı ferdî branşlarda, ferdî olarak boksta olduğu gibi, profesyonelleşme çalışmaları çok nadir örnek de olsa görülebilmekte.
Bizim klasik tabirimiz, hep kullanılan, amatörlerin derdi bitmez, sorunları bitmez ifadesini son yıllarda birtakım gelişmelerle en aza indirgeyebilmek konusunda çalışma ve çabalarımız devam ediyor. Kurumumuz, amatör spor kulüplerimizin öncelikle yerel yönetimlerimiz vasıtasıyla ayni ve nakdî destekler sağlanması konusunda çaba gösteriyor. Mevcut kanunlarımızdaki mevcut uygulamalarımıza göre, eğer yerel yönetimlerin amatör spora ve amatör kulüplerimize katkıları yüzde yüz gerçekleşse, gerçekleştiği takdirde, amatör kulüplerimizin çok da fazla sorunlarından bahsetmek gibi bir sıkıntımız olmayacak ancak her ne hikmetse yerel yönetimler kanunlarımızda gerek belediyelerimizin gerek valilik ve özel idarelerimizin amatör kulüplerimize ve amatör sporumuza tesis yapıp devretme, ayni ve nakdî anlamda katkı sağlama, spor malzemesi verebilme, ulaşım, gıda desteği verebilme gibi imkânlar mevcutken, bir kısım yerel yöneticilerimiz bu anlamda görevlerini tam manasıyla yerine getirdiği hâlde yine bir kısım yerel yöneticilerimizin bu sorumlulukları yerine getirme adına kanunda ayni ve nakdî yardım yapabilirler, destek olabilirler, tesis yapabilirler ifadesini, yaparlar, bulunlar, katkı sağlarlar şeklinde emredici hükümlerin olmasıyla uygulamada imkân bulunabileceğini görmekteyiz. Öncelikli sorunumuz ve çözüm önerimiz, yerel yönetimler yasasında amatör spora ve sporcuya sağlanacak katkıların idarecilerin spora bakış açısına bağlı kalmayacak şekilde düzenlenmesi ve birtakım uygulamaların kanun koyucu tarafından uygulayıcılara emredici yahut mutlaka yapılması gerektiği şekliyle ortaya konulması gerekiyor.
Bizim bu anlamda, 30’uncu kuruluş yıl dönümümüzden geçtiğimiz şu günlerde başlattığımız bir çalışmamız, yerel yönetimlerimizin spora bakış haritasını çıkartmak anlamında bir uygulamayı geçtiğimiz cumartesi gerçekleştirdiğimiz ve yetmiş altı ilde örgütlü bulunan Amatör Spor Kulüpleri Federasyon Başkanı arkadaşlarımızla birlikte uygulamaya koyduğumuz bir tablomuz var. Bu çalışmamızla, gerek belediyelerimizde, büyükşehir ilçe öncelikli olmak üzere gerekse il özel idare ve valiliklerimizde spora ne katkı sağlanıyor, tesis yapımı, amatör kulüplerimize malzeme desteği, amatör kulüplerimize ulaşım desteği, amatör kulüplerimize gıda yardımı desteği konusunda yerel yönetimlerimizin ne gibi katkılarının, faaliyetlerinin olduğunun haritasını çıkartmak gibi bir çalışma içerisine girdik ve bu çalışmamızı mutlaka çalışma yaptığımız alanlarda, illerimizde, ilçelerimizde belediyelerimizde, valilik ve kaymakamlıklarımızla da teyit alıp paylaşma şekliyle sonuçlandıracağız. Ortaya çıkan tabloyu gerek ilgili bakanlıklarımızla gerekse özellikle belediyelerimizin bağlı oldukları siyasi partilerimizle paylaşacağız. Amacımız, spora katkı sağlama anlamında daha fazla, daha teşvik edici, daha heyecan verici bir tabloyu yakalamak ve spora hizmet etme anlamında ülkemizin zaman zaman yaşadığı toplumsal ve sosyal sıkıntılara en büyük çare ve ilaç olarak gördüğümüz kulüplerimizin bünyesi altında faaliyet gösteren gençlerimizin, sporcularımızın gerek sosyal boyutta gerekse takım anlayışını kazanma, ekip ruhuna sahip olma anlamında daha sağlıklı, daha topluma faydalı fertler olarak yetişmesi anlamında ortaya net bir tablo çıkarabilmek çabası içindeyiz.
Spor kulüplerimizin sıkıntısı olarak yahut sorunları olarak ortaya koyacağımız başka bir başlığımız ise spor kulüplerimizin ve amatör sporcularımızın yararlanacakları tesislerin sayısı ve mevcut tesislerinin kalitesi noktasında. Ülkemizde başlangıç olarak futboldan bahseder isek amatör futbol faaliyetlerini yürütüldüğü futbol sahalarının toprak zeminden gerek çim gerekse sentetik çime kavuşturulması konusunda ciddi çalışmalar ama Futbol Federasyonu tarafından ama Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından ama yerel yönetimlerimiz tarafından devam ettirilmekte. 750 binleri bulduğunu söylediğim amatör sporcumuzun faydalanacağı tesislerin ve amatör sporcularımızın dışında spor yapma konusunda kendisinde yetenek gören yahut sağlıklı yaşama adına yaşam boyu spor yapma konusunda kendisinde istek gören halkımızın kadınıyla, erkeğiyle spor yapabilmesi adına mevcut tesislerin gerek sayısının gerekse kalitesinin yeterliği olmadığını ama son yıllarda başlangıçta da bahsettiğim gibi kanunlarda meydana gelen değişiklikleri olumlu kullanan yerel yönetimlerimizin iyiye doğru giden bir çalışma ve çabasının olduğunu da ifade etmek isterim.
Diğer bir başlığımız, amatör spor kulüplerimizin zaman zaman salonlardan ve sahalardan faydalanması noktasında ücret talep edildiği ve bu ücret talebinin Gençlik ve Spor il müdürlerimiz tarafından mecburen yapıldığı… Burada Genel Müdürlük uzmanı müfettiş arkadaşlarımız da var, müfettiş ya da teftişlerde, denetimlerde eğer incelendiği takdirde tesislerden kira alınmaması konusunda il müdürlüklerimizin sıkıntıya gireceği gibi bir gerçekle karşı karşıyayız ama Gençlik ve Spor il müdürlüklerimiz kanunda yer alan yahut da uygulamada yer alan bu noktalarda yeterince fedakârlığı fazlasıyla kulüplerimize karşı göstermekte fakat bu uygulamanın artık il müdürlüklerimizi sıkıntıya sokan bir yapıdan hızla çıkartılması gerektiğini de ifade etmek istiyorum.
Spor yönetimlerinde son yıllarda sivil toplum örgütlerinin katkısının ve öneminin giderek arttığını görmekteyiz. Yaşadığımız süreç ve gittiğimiz nokta spor yönetimlerinde, özellikle organizasyonlarda sivil toplum örgütlerinin çok daha fazla rol alması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu konuyu da değerli komisyonumuzun dikkatine sunmak istiyorum.
Yine, spor kulüplerimizin Dernekler Kanunu’na tabi olarak çaba gösteriyor olması başka bir sıkıntımız. Spor kulüpleri kanun tasarısının Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığımızın gündeminde olduğunu çok iyi biliyoruz. Düzenlemeler yapılırken fayda sağlayabilecek görüşlerimizi ifade ettik ancak komisyonunuz huzurunda bir örneği tekrar etmek istiyorum. Doğu ve güneydoğu illerimiz spor yapılanması adına ülkemizde alt sıralarda yer alan illerimiz iken, gerek sporcu sayısında gerekse kulüp sayısında alt sıralarda iken, Türkiye Futbol Federasyonunun “Halı Saha Ligi” adı altında bir sponsor desteğiyle geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği lig yapılanmasına nüfus ve sosyoekonomi orantılarına vurduğunuz zaman en fazla katılımın doğu ve güneydoğu illerimizden olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu lig Dernekler Kanunu’na tabi olmadan, İnternet üzerinden oluşmuş takımların -birçoğumuzun gençliğinde, çocukluğunda faaliyet gösterdiği gibi- tabiri caizse mahalle takımı mantığı ile, semt takımı mantığı ile oluşturulan ve İnternetten yapılan müracaatların ilk kontenjan doluluğunu Bingöl’de yaşadığımızı, tam kontenjan doluluğu yaşadığımız iller arasında Erzurum, Diyarbakır, Malatya, Van, Batman, Kahramanmaraş illerimizin olduğunu da ifade etmek istiyorum. Dernekler Kanunu’ndan spor kulüplerimizin en kısa zamanda çıkartılıp en kolay şekilde bir araya gelinebilecek bir yapıya kavuşturulması gerektiğini de ifade etmek istiyorum.
Kulüplerimizin bir araya gelebildikleri -yöneticisiyle, sporcusuyla- mekân eksiklikleri çok fazladır. Her kulübümüze yine öncelikle yerel yönetimlerimizin desteğiyle bir lokal kazandırılması ,Avrupa’da gördüğümüz örneklerle bir semtte, bir bucakta, bir kasabada, hatta bir köyde bir çatı altında önce kulüp yöneticilerinin, sporcuların, daha sonra sporcu ailelerinin ve semt halkının bir araya gelip sporu paylaştıkları mekânlara sahip olması konusunda çok büyük bir katkı sağlayacaktır.
Sponsorluk yasası, hakikaten ülkemizde gerek profesyonel gerekse amatör sporumuza katkı sağlama adına önemli bir yasa olmuştur. Mevcut uygulamada amatör spora yapılan harcamaların yüzde 100’ü, profesyonel spora yapılan harcamaların yüzde 50’si masraf gösterilebilmektedir. Yaşanan ekonomik gelişmelere paralel olarak özellikle amatör spora sağlanan kaynağın, sağlanan desteğin yüzde 50’sinin direkt matrahtan düşülen bir muafiyete kavuşturulması, amatör sporumuza daha fazla katkı sağlanması konusunda büyük destek sağlayacaktır.
Yine çözüm önerilerimiz içerisinde yerel yönetimlerimizin yıllık bütçelerinin imkânlar ölçüsünde çok cüzi de olsa yüzde 1-1,5 gibi rakamlarının ve yine genel bütçeden veya şans oyunlarından elde edilecek gelirlerin cüzi anlamda ayrılacak rakamlarıyla amatör sporumuza ve amatör sporcularımıza önemli destek sağlanabileceğini düşünmekteyiz.
Son yıllarda yaşadığımız başka bir sıkıntı ise özelleştirme çalışmalarının ülke ekonomisine sağladığı maddi destekler bazen sosyal anlamda sıkıntılara da yol açabilmekte. Özellikle TEDAŞ, Telekom, Tekel ve bankaların özelleştirilmesinden sonra bu kurumlara bağlı kulüplerin ya faaliyetlerini azalttıklar yahut da faaliyetlerine son verdiklerini görmekteyiz. Bu anlamda devirlerde yahut sözleşmelerde yapılabilecek spor faaliyetlerinin zorunluluğunun yer alabiliyor olması bizleri önemli ölçüde rahatlatacaktır.
Kulüplerimizin, amatör kulüplerimizin sorunları ve kâğıt üzerinde çözüm önerileriyle alakalı son konum, Sayın Başkanım, Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokolle futbol dışı branşlarda faaliyet gösteren, sosyal güvenceden yoksun sporcularımızın spor yaralanmaları ve spor sakatlıklarıyla alakalı ücretsiz tedavileri söz konusu olmaktadır. Futbol branşında faaliyet gösteren sporcularımızın ise böyle bir imkânı mevcut değildir. Bu konuda çalışmamızı Spordan Sorumlu Devlet Bakanımızın davetiyle kendilerine de sunduk, sizlere de ifade etmek istiyorum. 240 bin civarında amatör futbolcumuzun yüzde 70’lik oranı on sekiz yaş altı kategoride faaliyet göstermektedir, yüzde 30’luk oran ise on sekiz yaş üstünde faaliyet göstermektedir. Biliyorsunuz on sekiz yaş altı sosyal güvenceden yoksun vatandaşlarımızın tedavileriyle ilgili bir sorun yok ama on sekiz yaş üstü sayısı 70 bin civarında olan amatör futbolcumuzun en az yarısının sosyal güvenceye sahip olduğu gerçeğinden hareketle geride kalan 35 bin sporcunun yıllık yüzde 1-2’sinin yaşayacağı spor sakatlıklarının, spor yaralanmalarının tedavisinin yine Sağlık Bakanlığıyla yapılan bir protokolle ücretsiz hâle getirilmesi bizim isteklerimizden, taleplerimizden ve size ileteceğimiz sorunlarımızdan bir tanesidir.
Efendim, sporda şiddet konusunda hızla devam ediyorum, görüşlerimizi aktarmak istiyorum. Tabii bu konuda çok görüş serdediliyor, bu konuda çok görüş ifade ediliyor ve hep temelde eğitim konusundan bahsediliyor. Şu ana kadar komisyonunuza iletilen görüşler ya da bundan sonra iletilecek görüşlerle alakalı farklılık sağlayabilme adına çok fazla dokümanımız yok ama bir sıkıntımız bir süredir profesyonel futbol faaliyetlerinin güvenlik önlemleri özel güvenlik şirketleri tarafından yerine getirilmekte ve emniyet kuvvetleri talep olunduğu yahut ihtiyaç duyulduğu takdirde görev alabilmektedir. Bazı illerimizde tekil örnekler de yaşanmış olsa amatör spor müsabakalarımız içinde özel güvenlik talebi yerel yönetimlerimiz tarafından iletilmektedir kulüplerimize. Amatör kulüplerimizin böyle bir imkânı kesinlikle yoktur. Kanunun uygulanması ve anlaşılması noktasında amatör spor müsabakalarımızda, futbol yahut diğer branşlarda özel güvenlik talebinin yarattığı sıkıntıyı zaman zaman ilgililerle paylaşıyoruz, bu vesileyle sizlere de ifade etmek istiyorum.
Yine mevcut sporda şiddet yasasının yahut güvenlik yasasının uygulamalarında kimi illerde uygulama gerek valilikler gerekse emniyet kuvvetleri tarafından çok iyi bir şekilde yapılıyor iken, uygulama yapılmayan illerin görüntüsü ile uygulama yapan illerin spor anarşisinde yahut sporda şiddet konusunda uygulamadaki mükemmelliğinden dolayı ön sıralara çıkmasının yerel yöneticileri rahatsız ettiğini görmekteyiz. Uygulama anlamında yeni kanun, düşünülen kanun çalışmaları tamamlanana kadar yeknesaklığın sağlanması, uygulama yapan illerin yapmayan illere karşı yaşadığı sıralama sıkıntısını ortadan kaldıracaktır. Bu uygulama profesyonel anlamda profesyonel yapılanmalarda yapılıyor iken, amatör müsabakalarımızda şiddet yahut fairplay’e aykırı davranışların çok kolay yaşanabildiği ve çok lokal ve yerel müsabakaların oynandığı amatör müsabakalarımızda bu uygulamaların yapılmasını arzu etmekteyiz. Bir amatör müsabaka izleyicisinin bir küfür hadisesini işlemesinden dolayı il spor güvenlik kurulu tarafından cezaya çarptırılması demek, birçok kötü örneğin önüne geçilebilmesi demektir. Bu uygulamanın amatör müsabakalarımızda da yapılmasını takdirlerinize bırakıyorum, arzumuzu isteğimizi iletiyorum.
Yine kulüplerimizin sorunları babında ilettiğim gibi, spor yapılan mekânların fiziki şartlarının düzeltilmesi, spor, sanat, kültür ve spor eğitiminin küçük yaşlarda veriliyor olması, aktif spor yapanların sayılarının artırmaya yönelik önlemlerin alınması, sporda şiddet uygulamaları ve olayıyla ilgili önleyici tedbirlerden olacaktır. Taraftarlığın bir meslek olarak değil, bir sosyal faaliyet olarak algılanması noktasında çabalarımızı hep birlikte artırmamız gerektiğine ve taraftarlığı meslek edinmiş gruplarla kulüplerimizin ilişkilerinin kesilmesi konusunda kulüp yöneticilerimizi destekleyici, kulüp yöneticilerimizi özendirici ve kulüp yöneticilerimizi cesaretlendirici adımlar atmamız gerektiğine inanıyoruz.
Yine gerek kulüp yöneticilerimizin gerekse yazılı ve sözlü basının etik kurallara uymasının sağlanması konusunda hep birlikte çaba sarf etmeliyiz.
Yeni kanunda mutlaka ama mutlaka fairplay’i özendirici uygulamaların yer alması gerektiğine inanıyorum. Türkiye Millî Olimpiyat Komitemizin yıllık dağıttığı fairplay ödülleri ülke genelinde bir özendiricilik sağlamakta ama yeterli olmamaktadır. Bu ödüller, finish noktasına yaklaşmış bir atletin geriye dönerek düşmüş bir arkadaşını kaldırıp birlikte finish çizgisini geçmelerini sağlamak gibi yahut yıllarca kırmızı kart görmeyen kulüplerin kazandığı ödüller gibi yahut Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu gibi ülke genelinde fairplay’i özendirici çalışmalarından dolayı Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından fairplay ödülü kazanması gibi örneklerle karşımıza çıkıyor. Ama kanunda spor ailesine, gerek spor yapanlara gerekse ülke genelinde fairplay’i özendirecek şekilde fairplay’e uygun davranışların mutlaka ve mutlaka ödüllendirilmesi, ilgili devlet birimleri tarafından ödüllendirilmesi maddesinin konulması gerekliliğine inanıyorum.
Benim bu anlamda ifade edeceklerim, toparlayacak olursak, şu görüşümüz nettir: En iyi kanunlar kötü uygulayıcıların elinde sonuç almaz ama mükemmel olmayan kanunlar uygulama noktasında zorlayıcılık anlamında sonuna kadar kanunun emredici hükümlerini uygulama konusunda çaba gösteren kişiler tarafından mükemmel bir hâlde uygulama imkânı bulabilir. Yapılması düşünülen, Parlamentomuz tarafından inşallah kısa zaman içerisinde ortaya konulacak kanun çalışmalarında uygulama konusunda özellikle kolaylık sağlayıcı ve mevcut yürürlükte olan bu kanunun uygulanması konusunda sıkıntı yaşatan tabloların yaşanmaması gerekir.
Tabii, baştan eğitimle başladık, zamana dayalı yine eğitimle devam etmemiz gerekiyor. İşte “Ölmeye, ölmeye, ölmeye geldik.” yahut “Söyle, senden başka kimim var benim?” tezahüratlarıyla büyümüş, yetişmiş, olgunluk çağına erişmiş bir nesiliz. Bunları aşabilme konusunda hepimize görevler düşüyor ama sporla ilgili sivil toplum örgütlerinde yılardır görev yapan bizler ve spor yönetimlerinde görev alan dostlarımız olarak en büyük görevin spor yöneticilerine, spor basınına düştüğünü ifade etmek istiyorum.
Teşekkür ediyorum.
BAŞKAN – Sayın Başkan, biz de yaptığınız değerlendirmeden dolayı teşekkür ediyoruz.
Şimdi, isterseniz, her zaman yaptığımız gibi, milletvekillerimizin sizin aktardığınız konulardaki görüşlerini, düşüncelerini ve kanaatlerini alalım.
Sıradan gidelim, sonra yine tur yaparız.
Buyurun Sayın Öztürk.
FATİH ÖZTÜRK (Samsun) – Teşekkür ederim.
Tabii, Türkiye Amatör Kulüpler Federasyonunun yapısını ve çalışmalarını çok yakinen bildiğim için fazla soru sormayacağım Değerli Başkanım ama şunu söylemekte fayda var: Türkiye’de spor yalnızca futboldan veya biraz basketten, biraz voleyboldan teşkil değil, Türkiye’de spor ellinin üzerinde, hatta altmışa yakın amatör branşlarda yapılan çeşitli aktivitelerle devam ediyor. Tabii bu çatının en son noktası Amatör Kulüpler Federasyonu, yani bütün sporu içine alan, hatta profesyonel yapılan, yani basketbol, futbol da dâhil bütün girişimin en tepesi. Dolayısıyla size çok daha fazla yük düşüyor. Yani Türkiye’de binlerce sporcunun bulunduğu veya bunların mücadele ettiği düşünülürse tabii ASKF’lerin yapısı çok daha geniş. Bu yapının içerisinde sosyal donanımlı insanlardan tutun, ticari anlamda donanımlı insanlara kadar, hatta ve hatta, Samsun’daki toplantıda söylediğim gibi, çocuğun giydiği şortu, eşofmanı evinde temizleyen idarecisine kadar yalnızca amatör ruhla mücadele eden, yüzlerce, binlerce amatör ruh taşıyan insan gördüm bu camia içerisinde. Türkiye’deki amatör ruh öyle önemli bir noktaya kadar geldi. Bu noktada çalışan bütün arkadaşlara ben teşekkür ediyorum. Ama özellikle şunu söylemekte fayda görüyorum: Bu yıl uygulamaya koyduğunuz BAL Ligi Türkiye’de çok önemli bir açığı kapatmıştır. Bu düşüncesinden dolayı ben Değerli Genel Başkana teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunda olması dolayısıyla Futbol Federasyonunun da BAL Ligine vermiş olduğu destek çok önemliydi.
BAL Ligini küçümsemeyelim. BAL Ligi Türkiye’de profesyonel alamayan, büyük mücadeleler veren, bu uğurda trilyonlarca parayı harcayıp bir türlü profesyonelleşemeyen liglerin önünü açtı. En azından deplasmanlı gidilen yerlerde takım ruhunu ortaya çıkarttı. Bu çok güzel bir projeydi. İnşallah bu projede başarılı olursunuz. Yaklaşık 143 takım vardı en son, bilemiyorum.
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – Doğru, doğru Sayın Vekilim.
FATİH ÖZTÜRK (Devamla) – Yani 143 takımlı bu ligi belki ilerleyen yıllarda daha da artırabiliriz ama bunu devam ettirmek durumundayız.
Yine amatör liglere ASKF’lerin vermiş olduğu o desteğin, ben az önce bahsettiğiniz gibi, belediyeler tarafından bütçe ayrılması, özel idare kaynaklarından ASKF’lere bütçe ayrılması, bunları çok önemsiyorum, çok doğru. Tabii ben il müdürlüğü de yaptığım için ASKF’lerle çok yakinen çalıştım. Yani ASKF’ler bölgelerde futbolun beynini oluşturuyorlar. Bu kadro çok iyi kurulursa çok iyi bir noktaya gelir. Önemli olan, ASKF’lerin yapısını zenginleştirebilmek veya güçlendirmektir. Bu noktada da çalışmalarınızı biliyorum. İnşallah daha güçlü ASKF’ler oluşturulursa, daha güçlü bir yapı olursa Türkiye’deki sporun belki o kırılması gereken o omurgası inanın kırılacaktır, yani iyi bir noktaya gelecektir.
Ben çalışmalarınızı çok yakinen takip ettiğim için teşekkür ediyorum. Çok güzel bir genel merkez çatısı var. İnşallah bu çatı çok önemli projelere imza atar diyorum, teşekkür ediyorum.
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – Teşekkür ediyoruz.
BAŞKAN – Teşekkür ediyoruz.
Sayın Sevigen, sizin de yorumlarınızı alalım.
MEHMET SEVİGEN (İstanbul) – Hoş geldiniz Başkanım.
Federasyonun çalışmalarını takdirle karşılıyoruz. Eski başkanları da burada saygıyla anıyorum, gerçekten çok önemli.
Sadece bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Siz amatör kulüplere, amatör spora bakan bir cemiyetsiniz. Sakın ola profesyonellere özenmeyin. Bana göre Türkiye’de en büyük sorun amatörlerde var. Profesyoneller iyi kötü kendi başlarının çaresine bakabiliyorlar. Amatörlerde hep vermeye alışmışsınızdır, bir gün vermediğiniz zaman kimse size “Allah razı olsun.” demez, bunun vefası da yoktur, hep mücadele edersiniz. Eğer sizler de bırakırsanız amatörü, işte atletizmi, voleybolu, basketbolu, masa tenisi, bütün hepsini kavrayan bir şey. Biraz önce Başkan hatırlattı, o bakımdan söylüyorum, kendisi de ifade edecektir. Benim tek ricam: Sakın profesyonelleşmeyin, o kadar.
Hepinize başarılar diliyorum.
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – Teşekkür ederim.
BAŞKAN – Teşekkür ediyoruz.
Sayın Yerlikaya, sizin de yorumlarınızı, değerlendirmenizi alalım.
HAMZA YERLİKAYA (Sivas) – Sayın Başkanım, değerli üyeler; hoş geldiniz.
Zaten Sayın Başkanlarımızı yakından tanıyorum ve beraber bir müddet çalışma imkânımız oldu.
Ben Sevigen Bey’e çok teşekkür ediyorum, doğru söylüyor. Bu komisyonu bir haftadan beri takip ediyoruz ve bir haftadan beri çeşitli yerlerden çeşitli kişilerin katılımı oldu ve gördüğüm kadarıyla herkes ortak müşterekte futbolun problemi, futbolun sorunu gibi olaya kenetlenmiş. Artık bunu futbolla bireyselleştirmekten çıkartıp… Çünkü komisyonun gerçek amacı futbolda şiddet ve amatör sporcuların ve spor kulüplerinin problemleri. Bizim bugün de üzerinde durmamız gereken… Benim sizden özellikle istirhamım, sizde resmî veriler ve kayıtlar var, kaç tane kulübün olduğu, kaç tanesinin faaliyette olduğu, kaç tane lisanslı sporcunun olduğu, kaç tanesinin faaliyette olduğu… Çünkü belki benim bile lisansım hâlâ aktif, geçerli sayılıyor olabilir.
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – Sayın Vekilim, faal sporcu listemiz bıraktığımız kitapçıkların sonunda yer alıyor.
HAMZA YERLİKAYA (Devamla) – Ben genel olarak şey yapmaya çalışıyorum. Yani bu konuda amatör sporun içinde bulunmuş olduğu problem, spor kulüplerinin ayakta durma oranları çok düşük. Bir de bu özelleştirme kapsamındaki devlet kulüp ve kuruluşları… Artık özel sektörde “Üzerimize kambur, biz bir daha spora aman bakmayalım.” gibi bir mantık da öne çıkıyor. Bu konuda neler yapabiliriz, amatör ruha nasıl güç katabiliriz, bunların maddi kaynaklarını, maddi imkânlarını hangi kalemlerden, hangi şartlarda, hangi koşullarda yapabiliriz gibi… Ben tabii konuşmanızın başına tam denk gelemedim ama bu özel idare kaynaklarını kullandınız galiba, çok doğru bir söylem. Kesinlikle özel idare gelirlerine belirli miktarda oran konulması amatör spora harcanmak şartıyla, bakın “futbol” demiyorum.
İkincisi, belediye kulüplerimiz Sayıştay denetiminden dolayı çok ciddi problem yaşıyor, spora kaynak aktaramıyorlar Sayın Başkanım.
BAŞKAN – Bahsetti arkadaşlar.
HAMZA YERLİKAYA (Devamla) – Çünkü Sayıştay kanunda, nizamda tanımını görmediği için problem yaşanıyor. Bu konunun da ciddiyetle, hassasiyetle ele alınması… Bu konuda bir uyarıda bulunmuşsunuz, çok teşekkür ediyorum. Benim özellikle üzerinde duracağım, amatörde sporcu kardeşlerimize, arkadaşlarımıza başarıya giden yolda nasıl katkı sağlarız, spor kulüplerimizin sağlıklı ve kalıcı şekilde nasıl ayakta durmalarını sağlarız gibi konularda geniş kapsamlı bir çalışmayı kısa vadede bize ulaştırma imkânınız olabilirse size çok çok teşekkür ederim.
Sayın Başkanım, teşekkür ederim.
BAŞKAN – Teşekkür ediyoruz.
Sayın Tutan, sizin de yorumlarınızı, değerlendirmenizi alalım.
MEHMET EMİN TUTAN (Bursa) – Sayın Başkan, hoş geldiniz. Ben de yaptığınız çalışmalardan dolayı size teşekkür ediyorum. Bir Bursa Milletvekili olarak Bursa’daki derneğimizin de çalışmalarını dikkatle izliyorum ve gerçekten güzel şeyler yapılıyor.
Ben de 1980’lerde amatör futbol liglerinde Bursa’da hakemlik yaptığım için sorunları çok yakından biliyorum. Aslında bizim komisyonumuzun görevi bence bu değil. Çünkü amatör spor kulüplerinin problemleri böyle çok alt başlıkta incelenecek bir konu değil, ayrı bir araştırma komisyonu kurulması lazım. Biliyoruz -Bursa’mızda ben biliyorum, birçok yer için aynı şey söylenecektir- lisans parası ödeyemeyen kulüplerimiz var. Dolayısıyla bunu böyle bu komisyon çalışması içinde değerlendirmemek gerekiyor. Ben Hamza kardeşime o anlamda katılmıyorum. Bu komisyonun kuruluş amacı şiddet. Şiddet güreşte yok, şiddet futbolda var, şiddet basketbolda var ve şu anda asıl önemli olan, bildiğiniz gibi…
HAMZA YERLİKAYA (Sivas) – Değil ağabey, önergeyi…
MEHMET EMİN TUTAN (Devamla) – Tartışmayalım, ben görüşümü söylüyorum, sen de söyledin.
HAMZA YERLİKAYA (Sivas) – Şiddet sadece futbolda, futbol güncel bir spor olduğu için, Spor Yazarları Derneği Başkanımız da burada, sürekli medyada gün bulduğundan dolayı futbolda şiddetin olduğunu görüyor ama amatörde şiddetin ne safhada olduğunu göremiyoruz. İşte burada yanılgı var. Medya birisine çok fazla ağırlık veriyor, bir gruba hiç ağırlık vermediğinden dolayı amatör spordaki şiddeti göremiyoruz. Biz buna çok maruz kaldık.
MEHMET EMİN TUTAN (Devamla) – Ben de kaldım, ben hakemlik yaptım.
HAMZA YERLİ KAYA (Sivas) – Önergemizin içine bakarsanız, amatör sporlar da içinde var.
BAŞKAN – Arkadaşlar, biz değerlendirmemizi sonra kendi aramızda yapacağız, yorumunuzu yapın siz.
MEHMET EMİN TUTAN (Devamla) – Ben hakem olduğum için en çok ben maruz kaldım, sen şimdi konuşuyorsun yani ama biz şu toplu küfürlerden ne zaman kurtulacağız? Yani bunları konuşalım.
Dolayısıyla ben burada belki yanlış zamanda söyledim ama bizim asıl problemimiz futbolda, amatörüyle profesyoneliyle sporda yaşanan şiddettir ve elbette ki profesyonel futbol kulüplerimizin en fazla iki yıl sonra Avrupa kupalarına çıkamama riskidir. Doğru mu Fatih?
MEHMET FATİH ATAY (Aydın) – Doğru.
MEHMET EMİN TUTAN (Devamla) – Bizim asıl buna yoğunlaşmamız lazım.
Ben tekrar Sayın Başkana teşekkür ediyorum ama dediğim gibi amatör spor kulüpleri mutlaka ve mutlaka ayrı bir araştırma konusu olmalıdır.
Teşekkürler.
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – Teşekkür ediyoruz.
BAŞKAN – Sayın Gönül, sizin yorumunuz var mı efendim?
AZİZE SİBEL GÖNÜL (Kocaeli) – Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Amatör sporda şiddetle ilgili farklılık olsun diye bir söyleminiz oldu, ben orayı tam anlayamadım, onun için tekrar deşmek istiyorum.
Birincisi, herkesin üzerinde durduğu, vurguladığı, özellikle dikkat çektiği konu eğitim dediniz; ikincisi, fiziki şartların iyileştirilmesi, taraftarla kulüpler arasındaki ilişkinin kesilmesi, fairplay uygulamalarının özendirilmesi, taraftarlığın meslek değil, sosyal bir aktivite olduğu algısını yerleştirmek dediniz; bir de özel güvenlikle ilgili bir şey söylediniz, amatör kulüplerde bunun yerel destek aldığını söylediniz.
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – Ordu ilinde yaşadık, bir ilçemizde mesela, Kaymakam Bey özel güvenlik talebinde bulundu amatör müsabakalarla ilgili o bölgedeki amatör kulübümüzden. Profesyonel müsabakalarda yapılan uygulamayı amatör müsabakalarda da talep ettiler. Bir amatör kulübümüzün üç tane, beş tane özel güvenliği görevlendirecek ne maddi imkânı var… Yani kanunu doğru okursanız, bu aslında, yani spor müsabakalarında güvenliğin sağlanması kulüplerin sorumluluğunda. Kanun amatör-profesyonel diye ayırmamış ama bir amatör kulübün bu sorumluluğu yerine getiremeyeceğini bir mülki idarecinin…
AZİZE SİBEL GÖNÜL (Devamla) – O zaman amatör spor kulüplerinin güvenlikle ilgili sorunu olduğunu söylüyorsunuz.
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – O bizim ayıbımız, amatör müsabakaların aslında güvenliğe gerek görmeden yapılması gerekir.
AZİZE SİBEL GÖNÜL (Devamla) – Yapılması gerekirken güvenliğe ihtiyaç olduğunu ve bu ihtiyacın da giderilmesinde eksiklikler olduğunu söylüyorsunuz. Doğru mu?
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – Bazı bölgelerimizde bazı yerel yöneticilerimizin resmî, polis yahut jandarma gücü duruyor iken özel güvenlik talebi oldu.
AZİZE SİBEL GÖNÜL (Devamla) – Yani bu bir sorun mudur?
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – Sorundur.
MEHMET FATİH ATAY (Aydın) – Sorundur, büyük sorundur.
AZİZE SİBEL GÖNÜL (Devamla) – Onu öğrenmek istedim, teşekkür ediyorum.
BAŞKAN – Teşekkür ediyoruz.
Sayın Mazıcıoğlu, sizin de yorumlarınızı alalım lütfen.
İBRAHİM HALİL MAZICIOĞLU (Gaziantep) – Sayın Başkanım ve ekibine teşekkür ediyoruz, hoş geldiniz.
Güzel bir bilgilendirme yaptınız, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. İleriki zamanda soracağım soru olursa soracağım.
Teşekkür ederim.
BAŞKAN – Sayın Yemişci, kanaatlerinizi, yorumlarınızı alalım lütfen.
TUĞRUL YEMİŞCİ (İzmir) – Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.
Değerli sunumları için teşekkür ediyorum.
Baktım, yeni görüşüyoruz sizinle, ben yeni görüyorum. Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu… Not da aldım bütün konuşmalarınızdan. Yalnız ben şaşırdım, amatör futbol kulüpleri konfederasyonu musunuz?
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – Hayır.
TUĞRUL YEMİŞCİ (Devamla) – Ama bütün konuşmalarınızın ağırlığı maalesef oradaydı. Onun için sükutu hayale uğradım. Herhâlde, belki kökeniniz, bilmiyorum, sizlerin futboldan gelmiş olmanız da buna etken olabilir, belki futboldan geliyorsanız.
ABDURRAHMAN ARICI (Antalya) – Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi olduğu için…
TUĞRUL YEMİŞCİ (Devamla) – Tamam, ben onu tahmin ediyorum da… O zaman derhâl Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu tekrar kurulmalı, futbol ayrılmalıdır.
Bakın, ben şimdi burada not aldım, ifadelerinizde biraz siyaset de yaptınız. Çünkü hem değdirdiniz yerel yönetimlere hem de işte “İmkânları nispetinde çok güzel şeyler yapıyorlar.” dediniz, onu da not aldım. Yani idare ettiniz durumu.
Şimdi, bakın, tabii ki güzel, yalnız spordaki şiddetin -hakikaten doğru, en fazla futbolda görülüyor ama- amatör spor branşlarında ilk önce sporcu küçük yaşta başladığından, orada “eğitim” dediniz, üstü kapalı geçtiniz ama sizin konfederasyonunuza çok büyük iş düşüyor. Benim anladığım, yani takdir edersiniz ki bütün sporlarda küçük yaşta sporcuların eğitilmesi lazım. Onlar eğitilirken tabii ki bunları seyredenlerin, ailelerin ve gönül verenlerin de bir yerde belli bir noktaya gelmesi lazım.
Amatör spor çok çok önemli, tabii ki bu kanundaki eksiklikleri söylediniz, ben de onlara hakikaten katılıyorum. Arkadaşım söyledi, Fatih Bey de söyledi “Yalnız voleybol, basketbol değil, diğer branşlarda var.” diye, doğru ama maalesef voleybol, basketbol bile yoktu bu takdimin içinde, hiçbirisi yoktu.
Şimdi şuna da katılmıyorum: Bizim araştırma komisyonumuzun konusu neydi, adı neydi? Yalnız sporda şiddet değil, spor kulüplerinin mali, hukuki durumları ve spor da şiddet. Şimdi futbolla ilgili şiddetin araştırılması komisyonu değil. Futbol değil, yalnız şiddet de değil, dolayısıyla burada hepsini tartışmamız lazım, bilgi almamız lazım. Ben onu söyleyeceğim.
Tabii notlar aldık, daha sonra biz aramızda ondan istifade ederiz.
Teşekkür ediyorum, daha fazla bir şey söylemeyeceğim.
BAŞKAN – Teşekkür ediyoruz.
Sayın Merdanoğlu, sizin de yorumunuzu alalım.
ALİ İHSAN MERDANOĞLU (Diyarbakır) – Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Sayın Başkan, benim belki konuşma hakkım yoktur -ben dinleyemedim çok şeyi de- ama size teşekkür ediyorum bana söz verdiğiniz için.
Ben hoş geldiniz diyorum. Ben tabii sunumu dinleyemediğim için doğu ve güneydoğudaki sporla ilgili…
BAŞKAN - Çok güzel şeyler söyledi onunla ilgili.
ALİ İHSAN MERDANOĞLU (Diyarbakır) – Öyle mi, teşekkür ediyorum. Doğu, güneydoğuda çamur sahada siyah lastikle çocuklar koşuyor. Bir de forma bulamayan çocuklarımız var, amatör takımlarımız var, ayakkabı bulamayan, kes bulamayan çocuklar var. Ben onun için dikkat çekmek istiyorum o konuda. Tabii, şiddeti kınamak lazım, nereden gelirse gelsin, kim tarafından yapılırsa yapılsın ve tabii, spor sadece futbol değil, atletizmi var, güreşi var, bunu da bir şeye bakmak lazım. Ben teşekkür ediyorum, bu güneydoğudaki, benden önce ne gelişti, bilmiyorum.
BAŞKAN - Teşekkür ediyoruz.
Sayın Poyraz, sizin de bir yorumunuzu, değerlendirmenizi alalım.
FAHRETTİN POYRAZ (Bilecik) – Saygıdeğer Başkanım, değerli misafirler, değerli milletvekili arkadaşlarım; hepinizi saygıyla selamlıyorum. Tabii, ben Sayın Başkanım, bugün toplantı yok gibi anladığım için kusura bakmayın, sabah…
BAŞKAN - Mesaj gelmiş olması lazım size.
FAHRETTİN POYRAZ (Bilecik) – Dalgınlığıma geldi herhâlde, ben sabah on buçukta toplanacağız diye öyle bir intiba oluşmuş. Dolayısıyla, çok arzu etmeme rağmen toplantının başında bulunamadım. Önce bu anlamda özürlerimi beyan ediyorum.
Tabii, sunumda mutlaka arkadaşlarımız, amatör sporun sorunlarından ziyadesiyle bahsetmiştir ama, ben kişisel olarak komisyonumuzun ana konusu anlamında işin temelinde amatör spor kulüplerinin olduğuna inanıyorum. Hem genel anlamda spor kulüplerinin sorunlarını tartışırsak, gene temelinde amatör spor kulüplerinde de benzer sorunların olduğunu göreceğimiz kanaatindeyim. Şiddet konusunu eğer tartışıyorsak da yine bu şiddetin aslında hem sporcuların hem yöneticilerin hem de taraftar kesiminin yetişme tarzına baktığımız zaman yine amatör spor ve spor kulüpleriyle bu konunun doğrudan bir bağının olduğu kanaatindeyim. Dolayısıyla, bizim eğer komisyon olarak bir önerimiz, önerilerimiz olacaksa bu önerilerimizin özellikle eğitim içerikli ama esasında da amatör sporu ve spor kulüplerini hedefleyen içerikte olmasında yarar var diyorum. Çünkü yukarıda profesyonel spor kulüplerine yönelik olarak alınacak olan tedbirlerin kalıcı olamayacağı kanaatindeyim. Dolayısıyla, bir işin kalıcı olması temelden atılacak adımlarla sağlam olacağı kanaatindeyim. Diğer taraftan tabii özellikle bu çalışmaların hepsinin bir mali boyutu var. Profesyonel spor kulüpleriyle konuşuyorsunuz, sorun olarak ortaya konulan hususlara baktığımız zaman elbette onlar paranın ölçüsü yok, yani rakamlar ne kadar büyürse büyüsün herkes daha büyüğü yok mu diye daha büyüğünü isteyecektir. Ama amatör spor kulüplerine çok küçük rakamlarla çok muhteşem sonuçlar alma potansiyelimizin olduğu yerler olarak bakmamız gerekir diye düşünüyorum ve bu anlamda da gerek iddia gelirleri veya spor toto gelirleri noktasında olsun gerekse de federasyon gelirlerinin dağıtılması noktasında olsun amatör spor kulüplerinin biraz daha kayırıcı bir şekilde bir sistem geliştirmesi gerektiği kanaatindeyim ki, oradaki kaynakların amatör spor kulüpleri noktasında yeterince değerlendirilmediği, kaynakların aktarılmadığı noktasında bir kanaat var bende. Özellikle amatör spor kulüpleri sorunlarının daha adil bir kaynak dağıtımıyla pozitif kayırmacılık anlamında daha verimli, az kaynaklarla daha fazla sorun çözülmesi anlamında kaynakların daha verimli kullanılması anlamında yararlı olacağı kanaatindeyim.
Özellikle ülkemizin coğrafi itibarla baktığımız zaman her bölgesinde farklı spor dallarının teşvik edilebileceği bir altyapıya, bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu teşvikin de amatör dallardan amatör olarak başlaması gerektiği noktasında bir kanaate sahibim. Yani bir Karadenizli, bir Doğu Anadolu, bir Güneydoğu Anadolu’ya baktığımız zaman evet belki ağırlıklı olarak futbolu konuşuyoruz ama o bölgelerde desteklenmesi gereken farklı spor dalları olabilir, olması gerekir diye düşünüyorum. Gümüşhane’deki, Sayın Milletvekilimiz Kemalettin Bey’in de gündeme getirmeye çalıştığı orada bir başarı öyküsü var voleybolda. Yani çok küçük bir nüfus, çok az bir potansiyel, ama şu anda Türkiye’nin en iyi voleybol takımlarından bir tanesi şu anda Gümüşhane’de var. Yani bunu örnek olarak özellikle söylemek istiyorum. Bu ve buna benzer yerel özellikleri ön plana çıkartacak amatör ruhla bunları destekleyecek bir çalışma yapabilirsek inanıyorum ki, pek çok farklı spor dallarında ülkemizi geleceği taşıyacak, saklı kalan potansiyelleri de gün yüzüne çıkartabiliriz diye düşünüyorum.
Birkaç konu daha var ama, şimdi belki söylenmiştir diye onları inşallah tutanaklardan okumayı tercih ediyorum, ben söz verdiğiniz için teşekkür ediyorum.
BAŞKAN - Teşekkür ediyoruz.
Buyurun.
ABDURRAHMAN ARICI (Antalya) – Sayın Başkanım, değerli arkadaşlar; misafirlere hoş geldin diyorum.
Tabii, Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu amatörlerimizin sorunlarıyla ilgili çok büyük çalışmalar yapan, onlara kendi bulundukları illerde ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yardım etmeye çalışan bir kuruluşumuz. Tabii, futbol ön plana çıkıyor hep. Hiçbir zaman futbolun ön plana çıkması için çalışmıyoruz, çabalamıyoruz ama maalesef çıkıyor. Şimdi sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanun tasarısı hazırlıyor Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğümüz veya bakanlığımız, okuyorsunuz, işte spor kulüpleri falan, geliyorsunuz buraya, hakemler, gözlemciler ve temsilciler diye madde 24 diyor, “Türkiye Futbol Federasyonunun organize ettiği futbol müsabakalarında görevlendirilen hakemler, gözlemciler ve temsilciler görevli oldukları müsabakalarda bu kanunun ve ceza kanunlarının uygulanması bakımından kendilerine karşı işlenen suçlar açısından kamu görevlisi sayılır.” E, güreş hakemi ne oluyor, voleybol hakemi ne oluyor, diğer hakemler ne oluyor? Yani işte geliyorsun geliyorsun bir bakanlığın hazırladığı şeyde de…
TUĞRUL YEMİŞCİ (İzmir) – Onu yazan da futbolcu olduğu için öyle oluyor.
ABDURRAHMAN ARICI (Antalya) – Futbola geliyor endeksleniyor. Şiddet yok mu oralarda? Var oralarda da var. O yüzden tabii ki, mücadelemiz hepsi için olacak, Tuğrul Ağabeyin dediği gibi. Şimdi ha bunları yaparken ben 2007’de milletvekili oldum geldim, önümüzde Futbol Federasyonu Yasasını bulduk, hemen dedik, biz de futboldan gelmeyiz, ne yapabiliriz, elimizden geldiği kadar nasıl katkı sunarız, o dönemdeki arkadaşlarımız sağ olsun, yani parti farkı gözetmeksizin alt komisyonda, hem Milliyetçi Hareket Partisi hem de Cumhuriyet Halk Partisinden arkadaşlar da vardı, hemen orayı geçiştirdik, Futbol Federasyonu şeyinde, ne yazdık buraya: “Futbolu geliştirmek amacıyla amatör futbol spor kulüp ve federasyonları ile bünyesinde futbol branşı bulunan engelliler spor federasyonlarına her türlü ayni ve nakdi yardımda bulunmak.” Bu yoktu, 2007’den sonra biz koyduk. Neden? Ekonomik yardımı, Futbol Federasyonunun olanakları fazla, bunu buraya koyalım ki, kimsenin paşa günlüne kalmasın. Ben sana şu kadar…
HAMZA YERLİKAYA (Sivas) – Oran da koyduk da zorla çıkarttılar desene.
ABDURRAHMAN ARICI (Antalya) – Ya o kadar girmeyelim. Biz oran da koymuştuk, tabii baskılara dayanamadık, çıkardık orada. E bunların olması gerekiyor tabii, Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu büyük bir görev yapıyor. O yüzden kendi üyelerine bunların olması lazım, şimdi hatırlayamadım birkaç gün önce bir şey vardı, tabii, ben onu inceleme fırsatım da olmadı, amatör futbolcuların bir takımdan bir takıma giderken hemen hemen bin liraya kadar bir şeyi oluyor dediler. Kulüp değiştirme şeyi.
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – 675 lira efendim.
ABDURRAHMAN ARICI (Antalya) – Tabii, ciddi bir rakam yani bir amatör takım için, ciddi bir rakam.
MEHMET FATİH ATAY (Aydın) – Ama yani onu yetiştirenin de hiç hakkı yok mu canım?
ABDURRAHMAN ARICI (Antalya) – Ya yetiştirme hakkı olarak ayrı. Benim söylediğim başka bir şey. Bir futbol takımından başka bir amatör futbol takımına giderken işlemler için 675 lira gibi bir para alınıyor. (Karşılıklı konuşmalar)
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – İzin verirseniz, açıklamak isterim.
ABDURRAHMAN ARICI (Antalya) – Yok yok, nereden alındığını da bilmiyorum, bu bir amatör takım için ciddi rakam. Zaten kıt kanaat geçinen insanlar, o yüzden de bu konuda dikkatini çekmek istedim komisyonun. Biz çünkü amatörlerin ne kadar ekonomik sıkıntı içerisinde olduğunu bildiğimiz için eğer bunlar da hal yoluna gidilecekse bizim de burada bir katkımız olacaksa bu komisyon onun için var, çünkü spor kulüplerimizin hukuki ve mali sorunları diyoruz. Bunlarla ilgili de çalışmalar yaparız. Katkılarınız için teşekkür ediyorum. Sağ olun.
BAŞKAN - Teşekkür ediyoruz.
Sayın Atay sizin de yorumunuzu, değerlendirmenizi alalım lütfen.
MEHMET FATİH ATAY (Aydın) – Benim kısa sorularım olacak. Birincisi amatörlere nasıl ekonomik yardım yapmayı düşünüyorsunuz? Önerileriniz nelerdir? Bunları ileride hazırlayıp da rapor olarak sunarsanız sevinirim. Nereden para kazanacaklar, nasıl eşofman, ayakkabı yapacaklar? Yani yardım yapacaklar, spor alanlarından yararlanamıyorlar, okullar kapalı spor salonlarına parayla satıyorlar, kendi okullarını geliştirmek için zorunlu olarak. Ne basketçi yararlanabiliyor, ne voleybolcu yararlanabiliyor, spor tesislerinden, okuldaki tesislerden yararlanma konusunda önerileriniz nelerdir? Ekonomiyle ilgili önerileriniz nelerdir? Bu şiddetle ilgili olarak da önerileriniz nelerdir, onları bize bir rapor hâlinde sunarsanız, çok teşekkür ederiz.
BAŞKAN - Sayın Sevigen, buyurun.
MEHMET SEVİGEN (İstanbul) – Ben çok az, bir soru soracağım aklıma gelmişken: Trabzon’da bir gay hakem vardı, hatırlar mısınız, bu gay olduğu için amatörlükten aldık, sizden yardım istemişler gelip, bu konuya nasıl bakıyorsunuz, onu bir öğreneyim.
BAŞKAN - Değerli milletvekilleri, yorumlardan dolayı teşekkür ediyoruz. Sayın Başkan, size şimdi kısa bir söz vereceğiz, tekrar yorumlandırmak için, basında iki tane konu, ön plana çıkıyor, bunlardan bir tanesi Sayıştayın yerel yönetimler yasasındaki “yapabilirler ve yaparlar” konusundaki yorumu, onu biz arkadaşlarla değerlendireceğiz, komisyon raporuna da özellikle bunu eklemek istiyoruz, daha kolay olsun diye.
İkincisi de yine değerli milletvekilleri belirtti, komisyonun iki tane önemli amacı var, komisyonun kuruluş başlığı da öyle, spor kulüplerinin sorunları, hukuki ve mali sorunları ve sporda şiddet sorunu diye. Dolayısıyla, sizin sunumunuzu dinledik ama bir ay sonra sizden alacağımız, beklediğimiz rapor da özellikle bu çerçevede, amatör spor kulüplerinin sorunları ister hukuki ister mali veya ikisi birden, yine amatör kümede ya da amatör dünyada şiddet sorununa bakış tarzınızı yatan, sorunları yansıtan bir raporu sizden bekliyoruz.
Son sözü, tekrar çok fazla uzatmadan, genel bir değerlendirme yapmak üzere size veriyorum.
Buyurun efendim.
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – Çok teşekkür ediyorum.
Sayın Komisyon üyelerimizin ve zatıalinizin değerlendirmeleri, yorumları ve soruları, bizim için önümüzdeki dönemde yol haritamızda önemli bir gösterge olacaktır. Sık karşılaştığımız bir sitemdir. Amatör spor kulüpleri mi, amatör futbol kulüpleri mi? Efendim, 1980 yılında kurulan Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonuna 1992’de futbolun özerkleşmesiyle amatör futbol faaliyetlerinin ülke genelinde organizasyonu ve lisans işlemlerinin gerçekleştirilmesi gibi bir görev verilmiştir. Bu görev amatör spor kulüpleri federasyonlarımız ve konfederasyonumuzun işleyişini ileri noktalara taşımıştır. Yakın zamanda Basketbol Federasyonu lisans işlemlerini bölge müdürlüğü olmayan yerlerde ASKF’lerimiz aracılığıyla gerçekleştirilmeye başlamıştır. Bize işbirliği amacıyla gelen her federasyonumuza kapılarımız sonuna kadar açıktır. Nitekim konfederasyonumuz her federasyonun genel kurulunda iki delege ile temsil edilmektedir. Sizlere dağıttığımız konfederasyonumuzu tanıtan kitapçığımızın içerisinde Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonunun 30’uncu kuruluş yıldönümünü diğer branşlarla kucaklaşma açısından bir vesile olarak gördüğümüzü ifade eden fotoğrafların yer aldığını göreceksiniz sayın vekilim. Bugüne kadar da bu tür faaliyetler yapılıyordu, ama bunların reklam edilmesi, afişe edilmesi kamuoyuna tanıtılması konusunda örneğin Palandöken Dağına Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonunun flamasını diktik. Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu internet sitesine girdiğiniz takdirde daha birkaç gün önce Çanakkale Amatör Spor Kulüpleri Federasyonumuzun görme engelliler yüzme müsabakaları yaptığını göreceksiniz. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Münasebetiyle 10’u aşkın federasyonumuz faaliyetler yaptılar. Yine 30’uncu kuruluş yıldönümümüz vesilesiyle satranç, judo, karate, bisiklet, masa tenisi, engelliler birçok branşta, halter… Konfederasyonumuz tarafından gerek yerelde gerekse ülke genelinde branş federasyonlarıyla işbirliği içerisinde Türkiye şampiyonaları düzenlendi. Nitekim, son Cuma günü İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde 12 federasyon başkanımızı, konfederasyonumuz adına Türkiye şampiyonası düzenlemiş olmalarından dolayı plaketle nişanelendirdik, ödüllendirdik.
Eğitim anlamında küçük bir örnek vermek istiyorum. Yine dağıttığımız kitapçıklarımızda unutulmaz anlar adı altında 8’inci sayfada yer alan fotoğraflarımızın başlangıcı yıllar önce Konfederasyonumuzun fair playi özendirici sevdiğim spor konulu resim yarışmasında dereceye giren küçük kardeşlerimizin, öğrencilerimizin fotoğraflarını göreceksiniz. Futbol organizasyonuyla alakalı görevlerimiz ön planda olduğu için Türkiye’de ve dünyada futbol ne yazık ki, spor branşlarında hep ön planda olduğu için böyle bir görüntü ortaya çıkmakta ama ben konuşmamda elimden geldiğince futbol ve diğer branşlar ifadesini kullanmaya çalıştım. Çatımız altında tüm branşlar elimizden geldiğince temsil edilmeye çalışılmakta. Efendim, siyasetin kalbinde bugün bu sunumu yaptık, biraz siyasi havadan etkilenmiş olmamızı da mazur görün. Yerel yönetimlerimizden hakikaten spora sonuna kadar kaynak ayıranlar olduğu gibi, Sayın Başkanımızın tespit ettikleri şekliyle emredici hükümler olmadan spora kaynak ayırma konusunda kıskanç duran yerel yönetimlerimiz var. Özelleştirme konusunu ifade etmiştim. Bir örnek vermek istiyorum: Çok önemli profesyonel kulüplerimizde yöneticilik yapıp özelleştirme noktasında, özelleştirme konusunda alımlar yapan çok önemli isimlerin yıllık 150 bin liralık bütçelerle yürüyebilecek amatör kulüplerimize ilgi göstermediklerini görüyoruz. Amatör kulüplerimize bakış açısının da bu anlamda acaba profesyonel yöneticilik yaparken spor başka bir tabloda amatör yöneticilik anlamında spor başka bir tablo mu? Doğrusu onu ben de merak ediyorum.
Sayın Mehmet Sevigen milletvekilimizin sorduğu konuyla alakalı resmi görevli olduğum Futbol Federasyonu zaman zaman açıklamaları olmuştur. Ben de o açıklamalarla bağlı olduğumu ifade etmek istiyorum.
Türkiye Futbol Federasyonu amatör futbolun oynanabilmesi için hakem gözlemci ücretleri, sahalarda kullanılan malzeme ücretleri, saha görevlisi ücretleri, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanlarımızdan oluşan saha görevlisi ücretleri, saha komiseri, sağlıkçı, ambulans şoförü ve bu yıl oluşan bölgesel amatör lige ayrılan 5 milyon kaynak olmak üzere 21 milyonu aşan bir kaynağı amatör futbol organizasyonu için harcamaktadır. Bunun karşılığında amatör kulüplerimizden 10 milyon civarında bir işte söylediniz transfer ücretleri, bunun 7,5-8 milyonunu oluşturmak üzere bir katkı almaktadır. Türkiye Futbol Federasyonu 2008 yılına kadar merhum Hasan Doğan başkanlığındaki yönetim bizlerin göreve geldiği yönetim dönemine kadar amatör futbola harcadığı her 100 liranın 70 lirasını, bunlar kaynaklarla sabittir, amatör kulüplerden elde ettiği lisans gelirlerinden harcıyor iken geçen yıl gerçekleşen bütçede her 100 liranın 42 lirasını amatör kulüplerimizden alınmıştır. Bu yılki bütçede her 100 liranın 45 lirası amatör kulüplerimizden alınacaktır. Komisyonumuza Meclisimize siz değerli milletvekillerimize bizim önereceğimiz şekli, Türkiye Futbol Federasyonunun yapısı içerisinde kanun Meclisimizden oluşturulmuş, çerçevesi, ana statü, amatör futbola ya da amatör spora yapılan harcamaların eğitim gideri olarak görülebilmesidir. Türkiye Futbol Federasyonunda her 100 liranın 70 liradan 42 liraya inişinde çok büyük çabamız ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızdan rahmetle, minnetle anıyorum başta Hasan Doğan Bey olmak üzere destekler aldık ama bir de işin profesyonel tarafı var. Türkiye Futbol Federasyonunun gelirleri tamamıyla profesyonel futboldan sponsorluk gelirlerinde ve nakden yayın gelirlerinden alınmaktadır. Bu rakam keşke sıfıra inse ama, amatör futbol, amatör spor ve transfer hiç yakışıyor mu yan yana? Hedefli kulüplerimiz transfer yapıyorlar, bunu yaparken de 475 lira Türkiye Futbol Federasyonu bütçesine, 200 lira sadece ve sadece faaliyetlerin, elektrik, su paralarının, personel giderlerini karşılayacak şekilde illerde amatör lisans işlemlerini gerçekleştiren ASKF’lere pay ödemektedir. Bu noktadaki…
MEHMET FATİH ATAY (Aydın) – Yani bu para sadece profesyonellere, amatörlerden futbolcu alınınca mı…
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – O ayrı, hayır. Amatör kulüp amatör kulübe transfer yaparken… Sayın Vekilim, bu neyi getirmiştir? Diğer branşların transfer rakamlarıyla ilgili bir rakamın bazı federasyonların uyguladığını biliyorum ama hangisinin olduğunu bilemeyeceğim. Fakat bu transfer neyi getirmiştir biliyor musunuz: 2002-2003’lü yıllarda Türkiye’de amatör futbolcu yapısının yüzde 60’ı 18 yaş üstü, yüzde 40’ı 18 yaş altı kategorilerden oluşuyorken son 2009-2010 sezonunun verileri yüzde 68, 18 yaş altı, yüzde 32, 18 yaş üstü olarak tam tersine dönmüştür. Amatör kulüplerimiz bir gerçeği görmüştür. Yetiştirip kendi altyapısını oluşturup para harcamaktansa işte bölgesel amatör lig takımlarını, üçüncü lig takımlarına, işte illerindeki amatör spor takımlarına futbolcu üretme zorunluluğunu görmüşlerdir. Faydalı bir yönü olmuştur. Ama sizlerden bizim arzumuz, talebimiz kanunla, amatör spora, amatör futbola, diğer branşlara harcanacak her kuruşu eğitim gideri olarak görebilmektir.
Toparlıyorum efendim, bayrağımızı göndere çeken, İstiklal Marşımızı dinleten her sporcumuz ilk ayakkabısını, ilk formasını, ilk eşofmanını bizim amatör kulüplerimizde giymektedir. Bizim çatımız altında faaliyet gösteren amatör kulüplerimizde giymektedir. Çabalarımız, anlattığımız, aktardığımız sunumumuzda yer alan konularla bu zaman dilimi içerisinde anlattıklarımızla sınırlı değildir, daha geniş şeklini, daha geniş hâlini önümüzdeki günlerde sizlerin de bizlere ilettiği şekliyle yazılı dokümanlarla sizlere ulaşacağımızı ifade etmek istiyorum.
Teşekkür ediyorum.
BAŞKAN - Buyurun Sayın Yemişçi.
TUĞRUL YEMİŞCİ (İzmir) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Ben hoşluk olsun, eskilerden bir şey anlatacağım, kendi yaşadığımı, bu parayla ilgili. Ben 1960’lı yıllarda Altay’da ve Göztepe’de oynadım. Daha önce de Kadifekale Gençlik Spor Kulübü, İzmir’de spor hayatım orada başladı, hatta o heyecanla formayı, lisansları da taşıyorduk, yöneticiye de yardımcı oluyorduk. Anlatacağım şu: Altay’dan Göztepe’ye tekrar kendi kulübüme geçmek için o günkü rahmetli oldu, yönetici başkanımıza gittim, müsaade istedim bonservis, veririm dedi sana bonservis, o günün parası 500 liranı alırım dedi, peki dedim, vereceğim. Nereye gideceksin dedi, Göztepe’ye dedim, 50 bin lira getirsen olmaz dedi. Şimdi onun üstüne, yani anlatacağım bugüne uyan, öğrendik bir alt kümeye geçerken işte bu parayı yatırıyorsunuz, transfer parasını, başka hiçbir şey yok, bonservis falan istemiyor, tekrar bir alt ligde amatöre geçtim, 128 lira parayı kendim götürdüm beden terbiyesi, o zaman adı, bölge müdürlüğüne yatırdım ve transfer sağlanmış oldu. Dolayısıyla eskiden de vardı, anlattığım 40-45 sene evvelki bir olay, kendi yaşadığım. Dolayısıyla normal, bu paraların alınması, çünkü bugün o parayı veren kulüp yarın aynı şekilde diğer futbolcusundan veyahut sporcusundan, voleybolcusundan, basketbolcusundan, atletinden o da alıyor, birbirini dengeliyor. Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım. (Karşılıklı konuşmalar)
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – Ciddi anlamda profesyonel kulüpler, amatör kulüplere yetiştiricilik parası ödemek durumunda.
BAŞKAN - Arkadaşlar teşekkür ediyoruz.
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – Sayın Başkanım, en son, müsaadenize sığınarak Sayın Komisyon Başkan Yardımcımız Abdurrahman Arıcı Beyefendi’ye biraz önce bahsettikleri konuyla alakalı teşekkür etmek istiyorum. Türkiye Futbol Federasyonunun Meclisimizden geçen son kanununda amatör spor kulüplerine ve onların federasyonlarına maddi destek sağlamanın kanunla bağlı hâle getirilmesi hakikaten çok rahatlatmıştır kulüplerimizi. Bu açıdan Sayın vekilim başta olmak üzere emeği geçen tüm milletvekillerime, parlamentomuza teşekkür etmek istiyorum.
MEHMET FATİH ATAY (Aydın) – Emeği geçenlere değil, hepsine.
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – Efendim, tüm milletvekillerimize ve parlamentomuza dedim, kendileri…
BAŞKAN - Teşekkür ediyoruz.
TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU BAŞKANI MEHMET BAYKAN – Ben teşekkür ederim. Hoşça kalın, iyi akşamlar.
BAŞKAN – Arkadaşlar, bizi bir beş dakika bırakabilir misiniz, uzman arkadaşlarla bir tanışma merasimimiz var, sonra tekrar sizi alırız. Kusura bakmayın lütfen ne olur.
Kapanma Saati: 16.23
Diğer Haberler
TASKK Bölgesel Toplantılarımızın Yedincisi Genel Başkan Vekili Şener Aydın Başkanlığı..
Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden Amatör Spor Kulüplerine Destek
Manisa Büyükşehir Belediyesi, faaliyet gösteren 81 amatör spor kulübüne 4 milyon liralık destekte bulundu.
Denizli Merkezefendi Belediyesi’nden Amatör Spor Kulüplerine Destek
Burdur ASKF, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’i Makamında Ziyaret Etti
Burdur ASKF Başkanı Mehmet Şimşek ile birlikte Yönetim Kurulu üyeleri, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’i makamında ziyare..
TASKK Bölgesel Toplantılarımızın Altıncısı Genel Başkan Vekili Şener Aydın Başkanlığı..
TASKK Bölgesel toplantılarının altıncısı, Zonguldak ASKF’nin ev sahipliğinde, Genel Başkan Vekili Şener Aydın Başkanlığında, ..
TASKK Bölgesel Toplantılarımızın Beşincisi Genel Başkan Vekili Şener Aydın Başkanlığı..