Genel Başkanımız Mehmet Baykan Manisa’da “türkiye’nin Futbolcu Alt Yapısı” Konulu Panele Katıldı

Türkiye Futbol Adamları Derneği (TÜRFAD) Manisa Şube Başkanlığı tarafından Anemon Otel'de "Türkiye'nin Futbolcu Altyapısı" konulu panel düzenlendi.

16 Temmuz 2011, Cmt

Celal Bayar Üniversitesi BESYO Müdürü Prof Dr. Niyazi Eniseler'in yönettiği panele konuşmacı olarak TASKK Genel Başkanı ve TFF Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Baykan TFF Futbol Genel Direktörü Ersun Yanal ve Bucaspor Futbol Akademisi Başkanı Seyit Mehmet Özkan katıldı.
TÜRFAD Manisa Şube Başkanı Necmi Temizel, yaptığı açılış konuşmasında geçtiğimiz yıl tesisleşme konusunu işleyerek bu konuda 1 yıl boyunca çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek bu yılın konusunu da altyapı olarak seçtiklerini söyledi.
Panelde konuşan TASKK Genel Başkanı ve TFF Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Baykan, 23 yıldan bu yana futbolun sporun her kademesinde çeşitli görevlerde bulunduğunu belirtti.
2008 yılında lisanslı sporcu sayısının 185 bine çıkarak artış gösterdiğini, nüfusa oranının binde 3 ile 5'lerden yüzde 1'e ulaşmasından dolayı mutlu olduklarını ifade eden Baykan, ekonomisi iyi olan yerlerde sportif yapılaşmanın da paralelinde çok daha iyi olduğunu gördüklerini söyledi.
Baykan, "Altyapı nedir, nasıl olmalıdır, Buca Futbol Akademisi ile en güzel örneği verebiliriz. Buca örneğinin İzmir'de ekonomik açıdan güçlü olan illerde de olması ve kurulması gereklidir. Bu ülkenin gerçekleri var, tesis fakiri oluşu, sabırdan yoksun oluşumuz ve hala spora yatırım yapmamamız oluşudur. Öyle bir noktayı yakalamak durumundayız ki, o zaman Almanya ile, İngiltere ile boy ölçüştüreceğiz, rakamlarımızı çarpıştıracağız. Bugün kendimizi üzmenin sıkıntıya sokmanın hiç gereği yok. Bizim nüfusa oranımız yüzde 1'lerde, Almanya'nın yüzde 15'lerde. Yani biz yapıyı daha yeni oturtuyoruz. Daha alacağımız çok yol olduğunu düşünüyorum. Bu yolu alırken Buca örneğinin Türkiye'de çoğalması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Türkiye'de 26 şehirde profesyonel takım olmadığını, 50 civarında 3. Lig takımı olduğunu, 70 bin civarında 18 yaş üzerinde oynayan sporcu olduğunu belirten Baykan, bunların spordan para kazanamadığı için spora gereken zamanı harcayamadığını kaydetti.
Türkiye'nin tüm illerinde deplasman heyecanını yaşatmak adına Bölgesel Amatör Lig (BAL) uygulamasını başlattıklarını anlatan Baykan, BAL'ın hakemlerin yetişmesi için de geçiş noktası olması açısından faydalı olduğunu ifade etti.
BAL' da mücadele eden takımlara gereken maddi desteklerin de sağlandığına işaret eden Baykan, "Bu takımların her birine 10 bin TL nakit para yardımı yapılmasının yanı sıra, futbolcular sigortalanıyor ve alt yapı antrenörlerine maaş desteği veriliyor. Türkiye'de 143 takıma 5'er bin TL alt yapı antrenörü çalıştırmak için destek verildi" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu işin olmazsa olmaz 3 şartı var, tesis, para ve sabır. Ülkemizde Amatör Futbol yapılanması yüzde 60'ı 18 yaş üzerinde, yüzde 40'ı 18 yaş altı kategorisinde iken son 5 yılda gelinen nokta yüzde 68 18 yaş altı, yüzde 32, 18 yaş üstü kategoriler olarak iyiye doğru çıkış göstermektedir."
Baykan, Manisa'nın ekonomi ve tesis açısından şanslı illerden biri olduğunu, Manisaspor'un son yıllardaki Süper Lig'deki başarısıyla Manisa ve ülke futboluna katkı sağladığını söyledi.
TFF Futbol Genel Direktörü Ersun Yanal ise konuşmasında yeteneğin çok önemli olduğunu ve sonradan oluşturulamayacağını, sadece geliştirilebileceğini söyledi.
Bucaspor Futbol Akademisi Başkanı Seyit Mehmet Özkan ise konuşmasında sporculara emek verildiğinde karşılığının fazlasıyla alındığını kaydetti. Türk insanının uzun vadeli yatırıma alışkın olmadığını anlatan Özkan, disiplinin çok önemli olduğunu ve tam zamanlı çalışmaya önem verilmesi gerektiğini belirtti.
Paneli Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, TFF Yönetim Kurulu Üyesi Arif Koşar, Emniyet Müdürü Adem Aydemir, Manisaspor Kulüp Başkanı Kenan Yaralı ASKF Başkanı İsmail Aydın ile çok sayıda hakem, yönetici ve teknik direktör izledi.

 

Tüm hakları Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu'na aittir.