FAHRİ BAŞKAN
29 Mart 1936 yılında doğdu. 1943-48 arası ilkokul (o günkü adı 37. ilkokul), 1948-51 arası ortaokul (Eyüp Ortaokulu), liseyi okumadan kendi deyimiyle hayat üniversitesine başladı.
İlk lisans çıkardığı takım İst. Eyüp Defderdar Şafakspor Kulübü oldu. 1951'de Yeşildirek'te işe başlamasından dolayı kulüp olarakta Yeşildirek Spor Kulübü'ne transfer oldu ve 4-3-2-1 amatör liglerde ve mahalli ligde Yeşildirek'te futbol ve hentbol oynadı.
1956 yılında askere gitmesinden dolayı İstanbul ve Çanakkale Denizgüçlerinde futbol oynadı, 1957 yılında Çanakkale Şampiyonu olan Denizgücü kadrosunda devamlı vardı.
1959 yılında Nisan ayında terhis olunca, Temmuz ayında Sirkeci Spor Kulübü'ne transfer oldu. Burada Futbol, Hentbol, Masa Tenisi, Voleybol ve Basketbol oynadı. Bu dönemde 5 branş zorunluluğu vardı. Aktif sporculuğu, geçirdiği bir sakatlık sonrası bırakıp spor yöneticiliğine başladı.
Bu dönemde gayri federe Yücesporu federe yaparak yıllarca yöneticiliğini yaparak profesyonel ligde oynamaları ve Türk futboluna, Sirkeci'den sonra Yücespor'dan da milli takımlara kadar hizmet veren sporcuların yetişmesine katkı verdi. TASKK Başkanlığından ayrıldıktan sonra da uzun süre burada kulüp başkanlığı yaptı.
Bir dönemde Bakırköy Spor Kulübü'nde yöneticilik yaptı.
1977 yılında Muradiye'li Ayhan Yarkın'ın bir bildirisini okuyunca, spor kulüplerinin bir üst kuruluşu olası fikrinden hareketle, beraberce oluşturulan bir ekiple Bakırköy Spor Kulübü'nde ilk adımı atılan ve 1978 yılında İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu'nu önce futbol olarak, sonra da tüm spor dalları içine alan bir yapıya kavuşturarak bir avuç idealist arkadaşla beraber kurdular.
1980 yılında kurulan Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu'nun o günkü yöneticileri, İstanbul Maçka'daki Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin eski binasında İstanbul kulüpleri ile bir toplantı düzenleyerek, 5 Federasyonla kurulan Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu'na, İstanbul'u da bir federasyon kurarak, Konfederasyona katmak istemeleri üzerine yapılan bu toplantıya katılan, 1978'de kurulu İstanbul ASKF'nun yöneticileri ile tanışınca, İstanbul ASKF olarak, TASKK'na dahil oldular. Katılım sürecine İstanbul ASKF Genel Sekreteri olarak katkısı olmuştur.
İstanbul ASKF Genel Sekreteri, Genel Başkan Yardımcısı ve 15 yılda Genel Başkan olarak hizmet verdi. 1995 yılında Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu'nun Genel Başkanı olunca genç arkadaşlara bırakmak için ayrılmaya karar verdi. Bu çalışmaların sırasında Rıza SÜMER ve Hüdaverdi TALAY olarak kurumlar adına Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile yapılan protokollerle, 49 yıllığına alınan arsa üzerine İstanbul ASKF'na bu gün faaliyet gösteren binanın yapımında o günki yönetici arkadaşlarla beraber, Başkan olarak İstanbul ASKF'yi bina sahibi yapanlardan biri oldu. Ayrılırken İstanbul ASKF genel kurulunda da oybirliği ile Onursal Başkan yaparak onurlandırıldı.
İstanbul ASKF'nin, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu'na katılması ile Konfederasyon yönetimine seçilmesi ile, Genel Sekreter, Genel Başkan vekili olarak görev yaparken, 1995 yılında Genel Kurulun seçmesi ile TASKK Genel Başkanı olarak çalışmaya başladı.
1999 yılında görevi bırakana kadar bu görevi devam etti. 1980'de Rıza SÜMER Başkan'la başlayan ve 1999 yılında görevden ayrılana kadar geçen süre de , TASKK'ın yönetim kurulundaki arkadaşları ile beraber Türkiye'nin çeşitli illerindeki 56 amatör spor kulüpleri Federasyonuna bina sahibi olmalarını sağlayanlardan biri olarak hizmet verdi. 1999'da yapılan genel kurulda bütün delegelerin oy birliği ile TASKK Fahri Başkanı yaparak genel kurulda onurlandırıldı.
Konfederasyonda görevi sürerken o dönem bütün spor federasyonları ve diğer unsurları bünyesinde toplayan Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Merkez Danışma Kurulunda TASKK'ı temsilen 1986-1996 yıllarında 10 yıl görev yaptı. TASKK Genel Başkanı olunca bu görevi değerli arkadaşı Adnan ERSAN'a devretti.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı rahmetli Sinan ERDEM çalışmalarını yakınen takip etmiş, kendini davet ederek TMOK'nin üyesi olmasını istedi. Kendisi de gururla bu öneriyi kabul edip üye oldu. Seçilme süresi dolduğunda ise TMOK genel kurulunda sicil kuruluna seçildi. Raportör ve son genel kurulda ayrılana kadar da sicil kurulu başkan vekili olarak görev yaptı. 15 yılı dolduranlara verilen rozet beratını aldı, 25 yıllıklara verilen berat ve rozetini bir yıldır almaya hak kazandı.
Türk Spor Şurası, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Türkiye Futbol Federasyonu ve bir çok spor kuruluşlarının divanlarında çeşitli görevlerde bulundu. TFF'nun özerk yapıya kavuşması için verilen mücadelede etkin bir mücadele veren arkadaşlarıyla beraber çalıştı.
Önce Erdenay OFLAZ'la yola çıktı, sonra Şenes ERZİK, Abdullah KIĞILI ve Haluk ULUSOY'la beraber etkin bir şekilde, kurullarının oluşumunda TASKK adına katıldığı toplantılarda çok katkısı oldu. Bu dönemde taban birliklerini oluşturarak, o günki Türkiye Futbol Federasyonu'nun gelişmesine büyük katkı sağlayan grupla beraber aktif hizmet verenlerden biri olarak gurur duyuyor. Bu günki dev özerk yapının oluşması, o günki aşkla hizmet verenlerin katkısı unutulmaz.
1999 yılından sonra o günki TASKK ve spor ailesinin bazı unsurlarının ilkelerine uygun olmayan davranışlar gördüğünden görevini teslim ettikten sonra, spor ailesinin içinde kalmasına rağmen, uzunca bir süre kırgın, küskün bir dönem geçirdi. Bu dönemde arkadaşı Ayhan YARKIN'la yaptığı görüşmeler sonunda İstanbul ASKF'nin 25 yılı isimli 555 saygalık bir belgesel hazırladı ve Hüdaverdi TALAY'ın editörlüğünde, yine kendisinin ve Ayhan YARKIN ile Kemal BEKTAŞ'ın yayın kurul olarak bastırılan bu kitap, spor ailesinin arşivine ve kütüphanelerine girdi.
TASKK'ın 30 yıl kutlamaları için o günki Genel Başkan Mehmet BAYKAN'ın yakın ilgisi ve sonra da yerine gelen Ali DÜŞMEZ'in aynı ilgiyi devam ettirmesi ile yine spor ailesinin içine sağlığı elverdiğince bulunmaya çalıştı.
Diğer Haberler
Acı Kaybımız
Erzurum Palandöken'de meydana gelen çığ nedeniyle hayatını kaybeden milli judocumuz Emre Yazgan'ın vefatından derin üzüntü du..
3 Aralık Dünya Engelliler Günü
3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle engelli bireylerin sporla hayata tutunmalarının önemini bir kez daha hatırlıyoruz...
81 İlde ‘Amatör Spor Haftası’ Coşkusu
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Konfederasyonumuz işbirliğinde 81 il’de gerçekleştirilen ‘Amatör Spor Haftası’ 7-11 Ekim tarihl..
Köşe Gönderinin Bir Metre Kadar Gerisi
Elif ÇONGUR
Cep Herkülü
Ale'l - Itlak Baldırı Çıplak Hatırat, Makalat, Mülakat