“internetin Esiri Olan Gençlik İstemiyoruz”

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, “İnternetin esiri olan bir gençlik istemiyoruz. Değerlere bakan, değerlerini düşünen, onun için konuşan bir gençlik istiyoruz. Geleneklerimizi, köklerimizi yaşatmalıyız, yeşertmeliyiz” dedi.

19 Şubat 2018, Pzt

Anasayfa / Haberler / Spor Haberleri

 Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, internetin esiri olan bir gençlik istemediklerini belirterek, "Değerlere bakan, değerlerini düşünen onun için konuşan bir gençlik istiyoruz. Geleneklerimizi, köklerimizi yaşatmalıyız, yeşertmeliyiz." diye konuştu. 

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Dünya Etnospor Konfederasyonunca, 56 ülkeden 200 katılımcıyla Antalya'daki bir otelde düzenlenen "Geleneksel Sporların İhyası Forumu"na katıldı. 

Bakan Osman Aşkın Bak, "Geleneksel Sporların İhyası Forumu"nda yaptığı konuşmada, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu bünyesinde faaliyetlerini sürdüren 8 branşa bakanlık olarak destek verdiklerini aktararak, "Bu yeterli değil. Gördüğümüz tablo, buradaki heyecan, coşku bizlere yeni hedefler çiziyor." diye konuştu.

Özellikle güreşin içerisinden gelen birisi olarak Antalya'da pek çok yağlı güreş organizasyonuna katıldığını vurgulayan Bakan Osman Aşkın Bak, Elmalı güreşlerinin 665 yıldır devam eden bir gelenek olduğunu hatırlattı.

“Kendi özümüzü, fertlerimizi, köklerimizi bilmeliyiz”

Federasyon başkanı seçildiği dönemde Elmalı güreşlerine geldiğini anlatan Bakan Osman Aşkın Bak, tribünlerde yaklaşık 15 bin kişi olduğunu, sıcağın altında insanların güreşe ilgi gösterdiğini kaydetti.

Kırkpınar'da aynı coşkunun olduğuna değinen Bakan Osman Aşkın Bak, şöyle konuştu:

"Biz böylesine bir geleneğe sahibiz. Bunun yanında okçuluk, güreşteki o coşkuyu, heyecanı gördüğümüzde insan mutlu oluyor. Yeni bir nefes. 
Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Bey'i, Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız Bey'i ve bu süreçte yol alan değerli arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Yeni bir yol açtılar, yeni bir heyecan getirdiler. Buraya katılan 56 ülkenin temsilcilerinin, buraya kendi ülkelerinden, kendi geleneklerinden veya bizlerin ortak geleneklerinden koyacakları bilgiler ve katkılar var. Kendi özümüzü, fertlerimizi, köklerimizi bilmeliyiz. Köklerimiz nereden geliyor? Bizim şu anda 'spor endüstrisi' dediğimiz vahşi bir yapı var. Bunun karşısında değerleri, kökleri olan bir yapıyı inşa etmek için bir toplantı, bakış açısı, strateji geliştiriliyor. Çok değerli. Çünkü şu anki gençlerimizin gerçekten sporla bağlarını sağlayan başka bir mekanizma var." 

Sporun endüstrileştikçe mekanik olmaya başladığına değinen Bakan Osman Aşkın Bak, insanın makine gibi davranmaya, yarışmacının makine gibi davranmaya başladığını ve bunun değişmesi gerektiğini söyledi.

İnsanlara, kültürlere, saygı olması gerektiğini vurgulayan Bakan Osman Aşkın Bak, "Neticede birbirini seven, birbirine değer veren insanlar topluluğu olmalı. Bunu yakalamalıyız. Burada herkes sözünü söylemeli, fikirlerini ortaya koymalı, fikirler yarışmalı. Değerimizi ortaya çıkarmalıyız, kenarda durmamalıyız." diye konuştu.

“İnternetin esiri olan bir gençlik istemiyoruz”

Modern spordaki yatırımların, firmaların reklam bütçelerinin korkunç rakamlar olduğuna dikkati çeken Bakan Osman Aşkın Bak, şunları kaydetti:

"Ama baktığınız zaman yerdeki rakibine yumruk atan değil, onu ayağa kaldıran fair-play denilen yapıyı, içimizdeki gerçek insanı, değeri olan insanı kucaklamalıyız. Bunları örneklendirmeliyiz. Okçuluk, ata binmek, güreş. Pek çok ilave edilecek geleneksel sporlarımız var. İnternetin esiri olan bir gençlik istemiyoruz. Değerlere bakan, değerlerini düşünen, onun için konuşan bir gençlik istiyoruz. Geleneklerimizi, köklerimizi yaşatmalıyız, yeşertmeliyiz. Onlara destek olmalıyız. Bakanlığımız bünyesinde Geleneksel Spor Dalları Federasyonumuzu destekleyeceğiz. Daha da bütçesi noktasında katkı sağlayacağız. Burada bize bir görev düşüyor. Bu güzel birlikteliği, yeni bir bakış açısını, yeni bir yolu beraber yürümek noktasında sizlere destek olacağız."

Emperyal, kapitalist yapının karşısında mücadele etmek gerektiğini belirten Bakan Osman Aşkın Bak, onun için birlikte olmaya, birlikte hareket etmeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

"Beraber stratejiler oluşturmaya ihtiyaç var. Kendi ülkelerimizde bu değerlerin yaşamasına, yaşatılmasına yeni yeni stratejiler belirlenmesine ihtiyacımız var. Kulüpleşmeye ihtiyaç var." diyen Bakan Osman Aşkın Bak, aidiyet mantığını, felsefesini içeriye yerleştirmek gerektiğini bildirdi.
Spor dallarının yükselmesine ihtiyaç olduğuna değinen Bakan Osman Aşkın Bak, Türk gençliğinin geleneksel sporlarda yol kat ettiğini aktardı.

Bilal Erdoğan “Geleneksel sporlar bir çağrıdır. Köyde, kırda, şehirde toplanmayı, bir araya gelmeyi sağlar”

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ise, açılışta yaptığı konuşmada, geleneksel sporların bir çağrı olduğunu belirterek, "Köyde, kırda, şehirde toplanmayı, bir araya gelmeyi sağlar. Geleneklerimize uygun olarak dayanışma ve yardımlaşmayı sağlar. Yarış olsa bile aslolan centilmenliktir." dedi.

Geleneksel sporların sadece müsabaka değil, aynı zamanda toplumsal, kamusal işlevler de gördüğüne değinen Bilal Erdoğan, okçuluğun savaşlar için değil, çocukların hayatı öğrenmeleri, insanların ihtiyaçları doğrultusunda avlanabilmeleri ve bu suretlerle hayatı tanımalarını sağladığını kaydetti.

Geleneksel sporlar alanında üç yılda önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Bilal Erdoğan, "Öncü olmaya çalıştık, yol açtık. Kitlelere bu gayretimizi gösterdik, maksadımızı, ne yapmaya çalıştığımızı bıkmadan ısrarla anlatmaya çalıştık. Fakat teknolojiyi, sermayeyi, tekelleri, güç odaklarını arkasına alan endüstriyel sporlarla yarışabilmek için yeni projelere, katkılara ihtiyacımız var." diye konuştu.

"Dünyanın dört bir tarafındaki etnospor gönüllüleriyle organize olmalıyız, güç birliği yapmalıyız, sinerji oluşturmalıyız. Ortak hareket etmeliyiz." diyen Erdoğan, forumda bu birlikteliği yapmaya çalıştıklarını vurguladı.
Konfederasyonlarının bunun için kurulduğunu anlatan Bilal Erdoğan, dünyada yerelde geleneksel sporların yaşatılması için yeterli enerjinin olduğuna inandıklarını ancak dağınık enerjinin organize olabilmesi ve uyumlu çalışabilmesinin belirli bir strateji altında yapılmasına bağlı olduğunu kaydetti.

Bilal Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kendi ülkelerimizdeki insanlara ulaşacağız. Derdimizi anlatırken insanlarımızı gelenekle yüzleştirecek, kendi öz kültürleriyle buluşturacağız. Geleneksel sporları daha üst bir noktaya, seviyeye getirmenin mücadelesini vereceğiz. En azından endüstriyel sporlarla geleneksel sporların daha dengeli bir hale gelmesi için organize olacak, imkanlarımızı artıracak bir seferberlik arayışında olacağız. Forumun sonunda ilan edeceğimiz sonuç bildirisi çok önemli olacaktır. Bu sonuç bildirisi bizim bu yıl itibarıyla yapacağımız çalışmalarımızın yol haritasını oluşturacaktır. Bu forumdan bize kılavuzluk edecek fikirler, projeler ve ortaklıklar çıkmasını umuyorum."


Tüm hakları Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu'na aittir.