Hentbolun çok eski çağlarda oynandığına ilişkin belge Yunanistan'da eski Pire kentinin yakınındaki kalenin kalıntılarında bulunan kabartma resimlerde, Hentbola benzer bir oyunun oynandığıdır. O zamanlarda top olarak domuzların idrar torbalarının içleri saman ve çaput ile doldurularak kullanılmıştır. Antik Yunan’a kadar dayanan bir geçmişi olan hentbolun M.Ö. 600’lü yıllara kadar uzandığı söylenir. Bizanslıların “harpaston” adını verdikleri oyun günümüzdeki hentbolun temelini oluşturmaktadır. Orta Çağ’da ise “top yakalama” adı ile oynanan bir oyundan bahsedilir.
Bu kitabın yazımında, Türk Hentbolundaki alt yapı çalışmalarına, farklı liglerde yer alan takımlardaki antrenman ve müsabaka süreçlerine ve Türk hentboluna eğitimci kazandırma adına gerçekleştirilecek eğitim çalışmalarına yön vereceğine olan inancımız etkili olmuştur. Ülkemizde Hentbol sporu, diğer spor branşları içerisinde tercih edilme açısından istenilen yerde olmadığı hepimiz tarafından bilinmektedir. Hentbol aslında her çocuğun zevk alabileceği, kurallar çerçevesinde yaratıcılıklarını kullanabilecekleri, değişik standartta kararlar alabilecekleri, problem çözme becerileri kazanabilecekleri ve sosyal çevre edinebilecekleri bir spor dalıdır. Ayrıca, çocuklara, gençlere, yetişkin hentbolculara dönük ülke çapında planlı, programlı, standart hentbol bilgisinin ve eğitiminin verilmesi gereği de hentbol eğitimcileri tarafından bilinen bir gerçektir. Bu gerçek doğrultusunda, Türkiye Hentbol Federasyonu ve ilgili birimleri, Üniversiteler, hentbol eğitimcileri, bir araya gelip standardı sağlanmış hentbola özel eğitici görsel, işitsel kaynaklar oluşturmalı, farklı kurum ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğinde bulunmalıdırlar.
Ülkedeki hentbol gerçeğine baktığımızda, yazılı ve görsel kaynak eksikliği yadsınamaz. Şimdiye kadar Hentbol Federasyonu, hentbol bilimciler ve akademisyenler tarafından teknik ve taktik içerikli kaynaklar hazırlanmış, ülkemizdeki hentbolun gelişimine katkı sunmuşlardır.
Ancak temel hentbol teknik ve taktik bilgilerinin yanı sıra hentbolda performansa etki eden çok farklı değişkenlerden olan hentbolda yetenek seçimi, fiziksel ve psikolojik performans bilgilerinin de artık yazılan kaynak kitaplarda yer verilmesi gereksinimi doğmuştur. Bu kitap
bu yönüyle de ülke hentbol literatüründe bir ilki gerçekleştirmeyi amaçlamıştır ve hentbol eğitimcilerinin ve adaylarının başucu kitabı olmaya adaydır.
Editörler ve Yazarlar yukarıda sözü edilen önerilerde “standardı sağlanmış, eğitici görsel-işitsel-yazılı kaynaklar oluşturmalı” sözünden hareket etmiş ve bu kitabı kaleme almışlardır.
Kitabın birinci bölümünde; hentbolun tarihçesi, tanımı, kuralları, saha ölçüleri ve Dünya ve Türkiye’deki federatif gelişimi üzerinde durulmuştur.