"spor Ve Medya Sempozyumu" İstanbul’da Yapıldı

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TRT'nin düzenlediği, Genel Başkan Ali DÜŞMEZ’in de konuşmacı olarak katıldığı "Spor ve Medya Sempozyumu" İstanbul'da yapıldı.

17 Nisan 2015, Cum

İki gün süren sempozyuma, spor ve medya camiasının önemli isimleri katıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TRT'nin düzenlediği ve iki gün süren "Spor ve Medya Sempozyumu" sona erdi. İstanbul’da düzenlenen sempozyuma spor ve medya dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, spor ve medya ilişkisini, her iki sektörün de baş aktörlerinin birarada olduğu bir toplantıda masaya yatırmak ve daha doğru mesajlar aktarmanın yollarını aramak için bu sempozyumun düzenlendiğine işaret etti. Toplantının amacının mevcut yayınları kötülemek olmadığını belirten Durdu, “Sadece eksikleri ve daha iyiye ulaşmanın yollarını arayacağız. Spor politikalarını oluşturan bürokrat arkadaşlara ışık tutacağız" dedi.

TRT Genel Müdürü Şenol Göka ise benzer sempozyumların sürekli düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Bugünden yarına hiçbir şeyin değişmeyeceğini söyleyen Göka, umutların kaybedilmemesi ve bu tür toplantıların sürekli hale gelmesi gerektiğini dile getirdi.

Spor Medyasına Bakış
TRT Spor Genel Yayın Yönetmeni Derya Oruçoğlu'nun moderatörlüğünde "Spor Medyasına Bakış" konulu ilk oturumda Teknik Direktör Mustafa Denizli ile TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör konuşmacı olarak yer aldı. 

"Spor Medyasının Görmediği isimler” konulu bölümünde bir konuşma yapan TASKK Genel Başkanı Ali DÜŞMEZ, TASKK’ın kuruluş amacı ile amatörlerin bugüne kadar çalışmaları hakkında bilgi vererek sadece futbol değil sporun diğer branşları ile de ilgilendiğimizi, amatör branşların tümünde var olduğumuzu ancak bu branşların medyada yer almadığı, futbol dışındaki branşlara yeteri kadar ilgi gösterilmediğini söyledi. Ayrıca  
amatör sporun daha öncesine nazaran basında yer almadığını, oysa önceki yıllarda amatör sporun özellikle futbol branşında medyada yer aldığını belirtti. 29 tanesi olimpik olmak üzere 63 amatör spor branşının medyada yer almadığını sözlerine ekleyen Düşmez, özellikle basının bu konuda daha etkili olması gereğini savundu.
 
Türkiye Genelinde oynanan 90 bin müsabakanın 85 bin tanesinin organizasyonunu yaptıklarını belirten Düşmez, bu spor dalları içerisinde ağırlığın futbol olmasına rağmen diğer spor branşları ile de ilgilendiklerini ve faaliyetlerini yakından takip ettiklerini söyledi.
 
Ülkemiz genelinde illerimizde faaliyet gösteren ASKF’lerin yararlarına değinen Düşmez, bizzat yaptığı çalışmalar neticesinde Tunceli ve Ardahan illerimizin de ASKF’lerinin kurulduğunu, 81 ilimizin bu sayede 80 tanesinde ASKF’ler olarak hizmet verildiğini, TASKK Genel Başkanı olarak yakın zamanda Şırnak ilimizin de ASKF’ye kavuşması için çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi. Tüm bu Federasyonların bağlı olduğu ve Başkanlığını yaptığı Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonunun, en az 15 kulüpten oluşan olan amatör federasyonlar ile ülkemizde hizmet verdiklerini sözlerine ekledi. Ülkemizde sporun her ilimizde yapıldığını ve daha da yaygın hale gelebilmesi için Ağrı ilimizde yapılan etkinliklere katılarak yurdun her köşesine spor adamı olarak gitmeyi görev addettiğini ifade eden Düşmez, bu gibi yapılan birçok faaliyetin maalesef basında yer almadığını üzülerek söyledi.
 
Düşmez; Engelli sporcularımız için yapılan birçok faaliyetten anlaşılacağı gibi sporun sadece sağlıklı kişilerin bedenini sağlıklı tutmak amacını taşımadığını, ülkemizde bedensel ve zihinsel olarak engelli insanlarımızın da spor yapma hakkı olduğunu, bu konuda yapılan proje ve organizasyonların araştırıldığında görüleceğini belirtti.
 

Sempozyumda  amatör sporcularda medyada yeteri kadar gündeme getirilmediklerinden yakındılar. Olimpiyat şampiyonu milli okçu Gizem Girişmen, bu durumdan yakınan isimlerin başında geldi.

Dünya ve Avrupa şampiyonu milli voleybolcu Gözde Sonsırma, Türkiye Taekwando Federasyonu Başkanı Metin Şahin de birer konuşma yaptılar.

"Spor Endüstrisi ve Medya"
Sempozyumunda "Spor Endüstrisi ve Medya" konusu da masaya yatırıldı. Oturumda spor medyasının ekonomi politiği, sponsorluk desteği ve spor-devlet-medya üçgeninde yaşananlar tartışıldı.

Doçent Doktor Deniz Gökçe'nin moderatörlüğündeki oturumda, ekonomist ve yönetici Erdal Batmaz, Spor Toto Teşkilat Başkanı Mehmet Kasapoğlu ile Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz konuştu.

Türk sporunda her şeyin değiştiğini dile getiren Erdal Batmaz, mevcut organizasyon yapısının aynı kaldığına dikkat çekti.
Batmaz, "Dünyada sporun yönetimi Türkiye ve birkaç ülke dışında tamamen STK'lar ve olimpiyat komitelerine dönmüştür. Devletin direk ya da dolaylı katkısı yoktur. Türkiye'de bu sorun hala devam etmektedir. Sponsorlar da bu alandan kendini çekmektedir" diye konuştu.
Sporda sponsorluğun önemini hatırlatan Spor Toto Teşkilat Başkanı Mehmet Kasapoğlu, futbolun yanında amatör branşlara da büyük katkı sağladıklarını dile getirdi. 

Spor-devlet-medya içerikli bölümde söz alan Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise kulüplerin dernekler yasası ile yönetilmesinin yanlış olduğunu ifade etti.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tüm hakları Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu'na aittir.