07 Haziran 2014, Cmt>
Milli Eskrimci Okan Karadeniz:
"Ülkemizin dört bir yanında hizmete açılan yeni tesisler biz sporcular için cennet gibi"
Milli eskrimci Okan Karadeniz, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Türk sporunun dünya markası olması amacıyla hayata geçirdiği Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) ile uluslararası spor organizasyonlarında ülkemizi temsil eden sporcularımızdan sadece birisi. 1995 doğumlu milli sporcu Karadeniz, önümüzdeki günlerde Eskrim Büyükler Avrupa Şampiyonası'nda Türk bayrağını dalgalandırmak için mücadele edecek...
Büyükler Avrupa Şampiyonası'na kariyerinde ilk kez katılacak olan milli eskrimci Okan Karadeniz, Bakanlık tarafından ülke genelinde sürdürülen 'tesisleşme hamlesini'nin Türk sporunun geleceği açısından büyük önem taşıdığına inanıyor. Elde ettiği uluslararası başarılarla Türkiye'de eskrim erkekler dalında zirvede yer alan Karadeniz, sadece tesislerin yapılmadığını, yine Bakanlık tarafından bu tesisleri sporcularla dolduracak projelerin de hayata geçirildiğine de değiniyor.
Fransa'nın Strazburg kentinde 5-12 Haziran 2014 tarihlerinde düzenlenecek 2014 Büyükler Avrupa Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil edecek olan Okan Karadeniz, 2 metrelik boyuyla bu branştaki en uzun Türk sporcu olma unvanını taşıyor. Karadeniz, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın resmi yayın organı olan GençlikSpor'a, heyecan dolu antrenmanlarından müsabaka öncesi uyguladığı totemlere kadar birbirinden farklı konularda açıklamalarda bulundu.
Eskrim branşı şüphesiz spora başladığınız yıllarda revaçta olan bir branş değildi. Peki, sizin bu sporla tanışma serüveniniz nasıl başladı?
1995 yılında dünyaya geldim ve yaklaşık 10 yaşında spora ilgi duymaya başladım. İlk dönemlerde çoğu gencin izlediği yolu takip ederek futbolda çalışmalara başladım. Aradan geçen 2 yılın ardından babamın bir arkadaşı 'Gel, Eskrim sporunu dene' tavsiyesinde bulundu. Bu tavsiyeye uydum ve kısa süre sonra kılıcı elimde buldum.
O yaşlarda bir çocuk için aslında oyun gibi gelebilecek bir spor Eskrim. Sen neler hissettin gerekli ekipmanları kuşanıp, kılıcı eline alınca?
Kılıcı ilk elime aldığımda çok korktum ve hemen bırakmak durumunda kaldım. Daha sonraları yapılması gereken hareketleri öğrenip, ilk tuş'larımı yapmaya başladım. Tam da o sırada 'Ben bu spordan vazgeçmemeliyim' düşüncesine kapıldım. Bugün, o an aldığım bu doğru kararın gururunu yaşıyorum.
Kariyerinize baktığımızda en önemli uluslararası başarınızın Eskrim Dünya Kupası'ndan elde ettiğiniz 3'üncülük derecesi olduğunu görebiliyoruz. Peki, önümüzdeki günlerde katılacağınız 2014 Eskrim Avrupa Şampiyonası'na dair düşüncelerin neler?
Eskrim Avrupa Şampiyonası, Eskrim Dünya Şampiyonası'ndan sonra gelen eskrim branşındaki en prestijli ikinci spor organizasyonu. Ben de bu heyecanı, şampiyonaya katılacağımın belli olduğu günden beri yaşıyorum. Eminim, orada oldukça zorlu müsabakalar bizleri bekliyor. Ama yoğun bir hazırlık programından geçtiğim için kendimi iyi hissediyorum. Bu kapsamda ülkemizi başarıyla temsil edeceğime inancım tam.
Peki, tam da buradan hareketle; Normal bir müsabaka için yaptığınız hazırlıklar ile şampiyona hazırlıkları arasında ne gibi farklılıklar bulunuyor?
Tabi gündelik yaşantım ve spor hayatım önemli bir değişime sahne oldu. Antrenman programlarım daha da yoğunlaştı. Sabahları 2 buçuk, akşamları 2 buçuk saati bulan antrenmanlar haricinde ısınma hareketlerim de 1 saati buluyor. Ayrıca, her gün yaptığım antrenman maçları da bu kapsamda arttı.
Fiziksel çalışmalarınızın yoğunlaştığını belirttiniz. Bunun yanı sıra düşünsel boyutta da hazırlıklarınız sürüyor mu? Bu bağlamda müsabakalar öncesinde yerine getirdiğiniz toteminiz varsa bizimle paylaşır mısınız?
Fiziksel çalışmalarda yaşadığım yoğunlaşmanın yanı sıra tabi konsantrasyon çalışmalarım da önemli bir yer tutuyor hayatımda. Her akşam 2 saat boyunca, şampiyonayı düşünüyorum. Bu düşünceler doğrultusunda, ülkemi en iyi şekilde başarıyla temsil etmeyi de ümit ediyorum.
Dönem dönem çeşitli totemler denedim. Maça çıkış hareketlerinde belirli ritüeller gibi. Ama ne zaman bu gibi totemler denesem müsabakayı mağlubiyetle tamamladım. Uzun bir süredir maça başlarken annemi ve babamı düşünüyorum. Onlar için mücadele ediyorum da diyebilirim.
Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) projesi kapsamında çalışmalarını sürdürüyorsun. Peki genç bir sporcu için TOHM ne ifade ediyor?
Şuan, 17. Akdeniz Oyunları kapsamında geçtiğimiz yıl Mersin'de inşa edilen Servet Tazegül Spor Salonu'nda Eskrim için ayrılan bu büyük alanda çalışmalarımı sürdürüyorum. Daha önceleri çok daha küçük alanlar zar zor antrenmanlar yapabiliyorduk. Bu nedenle burası bizim için cennet gibi diyebilirim. Daha genç sporcular için de büyük bir avantaj bu proje. Başlamak isteyenler için il sınırlamasının da zamanla azaldığını görebiliyoruz. Örneğin önceki yıllarda sadece İstanbul, Ankara ve İzmir'de bu spor yapılabiliyorken, şimdilerde Mersin'den Malatya'ya kadar ülkemizin her bölgesinde bu şans var.
Diğer Haberler
Milli Tenisçimiz Zeynep Sönmez Şampiyonluğa Ulaştı
Metehan'dan 1 Gümüş, 1 Bronz Madalya
Toprak'tan 2'nci Dünya Şampiyonluğu
Masa Tenisi Milli Takımımızdan Bronz Madalya
Milli Satranççımız Adar, U-25'te Şampiyon Oldu
A Milli Takım, İzlanda'dan Tarih Yazarak Dönüyor