02 Aralık 2014, Sal>
Erkek güreşçilerin ardından kadın güreşçilerimiz de olimpiyatlara TOHM’larda hazırlanacak.
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2016 ve 2020 Olimpiyat Oyunları’na sporcu yetiştirmek amacıyla hayata geçirilen Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) projesi kapsamında, Edirne’de kampa girecek kadın güreşçiler, bakanlık ile federasyon arasında imzalanan protokolden memnun.
Dünya şampiyonasının ardından olimpiyatlarda da kürsüde yeralmayı hedefleyen minik, yıldız, genç ve büyükler kategorilerindeki kadın güreşçiler, TOHM projesi öncesi Elmadağ Tesisleri'nde kampa girdi. Kadın güreşçilerimiz, TOHM Projesi ile değişen hayatlarını ve geleceğe yönelik hayallerini Gençlik Spor Dergisi’ne anlattılar.
“Torunluktan reddederim”
2013 Yıldızlar Avrupa üçüncüsü 18 yaşındaki Beste Altuğ, 4 yıl önce güreşe başladığını aktararak, “Çok güçlüydüm bilek güreşinde sınıftaki erkekleri yenerdim. Bir gün okulda futbol oynarken Beden Eğitimi öğretmenim beni yanına çağırdı ve güreşle tanıştım.
Sülalede tek kız benim, bütün torunlar erkek. Babam karşı çıkmadı ama anneannem ‘Kız çocuğu güreş yapmaz, seni torunluktan’, anneme ‘seni de evlatlıktan reddederim’ dedi. Babamla 2 ay konuşmadı. Başarılı olduğumu görünce o da kabullendi” dedi.
TOHM’la hayalleri güçlendi
Güreşin insanı bağlayan başka bir yanı olduğunu söyleyen Altuğ, “Türk milletinin sporu, yaparken gururlanıyorum. Şimdi TOHM projesiyle hayallerim güçlendi. Beslenmemiz, antrenmanlarımız, okulumuz hepsi düzene girecek, bütün imkanlar elimizin altında olacak. Şehirlerimizde çalışırken aldığımız başarı oranımız yüzde 50 ise TOHM ile yüzde 90’a çıkacak inanıyorum” diye konuştu.
Yarı final fobisini aşacak
“Üniversite için spor bölümüne hazırlanırken Piolet hareketini öğrenmek için güreşe başladım. Üniversiteyi kazandım, Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek okulundan mezun oldum. Güreşe biraz geç başladım ama hızlı ilerledim” diyen 2013 Akdeniz Oyunları Şampiyonu 23 yaşındaki Yasemin Adar, güreşle 4 yıl önce tanıştığını belirterek, şöyle dedi:
“Girdiğim müsabakaların çoğunda yarı finalde kaybediyorum. TOHM sayesinde yarı final fobimi aşıp şampiyon olacağım. Kulüplerimizde yeteri kadar çalışamıyoruz TOHM sayesinde aralıksız çalışma fırsatı bulacağız, bu bizi daha ileri götürecek. Bayanlarda daha önce yapılmamış bu ilk uygulama, çok başarı getirecek özellikle 2016 olimpiyat şampiyonalarında garanti 3 madalya alınacak. TOHM kamplardan daha verimli olacak, hedeflerimize ulaşacağız. Bütün kızlar buna inanıyoruz.”
Babasını TOHM sayesinde ikna etti
16 yaşındaki Derya Kaya, güreşle birlikte hayatının değiştiğini anlatarak, şöyle konuştu:
“Muğla’da güreş olduğunu bilmiyordum. 3 yıl önce kuzenimle bir gün antrenmana girdim. İlk gün cimnastik gibi başladık. Antrenörüm yetenekli görmüş, güreşe başlamamı istedi. Tek destekleyen annem oldu. Babam göndermek istemedi, sürekli kavga ettik. Kamplara gelirken kaçtım. Antrenörüm elimdin tuttu çok çabaladım. Ben madalya almaya başladıkça onlar yumuşadı. 2 erkek kardeşim var onları da götürdüm güreşemediler, herkes yapamaz güreş sporunu. Şimdi TOHM projesini söyleyince, izin vermeyecek diye çok tedirgindim. Devletin, Gençlik ve Spor Bakanımızın, Başkanımızın bize sahip çıktığını, okulumuzu, beslenmemizi, kendi geçimimizi sağlaya bileceğimizi anlattım. Göndermez diyordum ama kabul edince çok şaşırdım. TOHM babamı ikna etti. Güreşle hayatım değişti. Güreş yapmasaydım, herhalde beni okuldan alırlardı evde otururdum.”
Bodrum katından dünya podyumuna
2014 Gençler Dünya ikincisi 19 yaşındaki Buse Tosun, 9 yıl önce güreşe başladığını belirterek, şöyle konuştu:
“Küçükken girişken bir kızdım. Atletizm yapıyordum. Futbol oynarken beden eğitimi öğretmenim gördü ve beni güreşe yönlendirdi. İlk başlarda arkadaşlarım gidiyor diye başladım. Bizim bir salonumuz hatta minderimiz bile yoktu. Kendi imkanlarımızla bodrum katlarında çalışarak buralara geldim. Güreş sayesinde Bartın Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği’nde okuyorum.
TOHM’la tribünler ayağa kalkacak
Tosun, “Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç ve Başkanımız Hamza Yerlikaya bayan güreşini çok destekliyor, bu imkanları bize verdikleri için teşekkür ederiz. TOHM sayesinde şu an turnuvalardan 1 madalya çıkıyorsa kesinlikle en az 3 madalya çıkacak. Biz kamplar sayesinde yine beraberiz. Aile, memleket özlemi çekiyoruz. TOHM sayesinde gurbette olduğumuzu unutacağız. Hayatımız düzene girecek. TOHM’la birlikte ülkemde düzenlenecek Gençler Avrupa Şampiyonası’nda bütün tribünleri ayağa kaldıracağım” dedi.
Hayatımız kurtulacak
Yıldızlar Türkiye Şampiyonu 16 yaşındaki Seda Nur Taşar, 2 yıldır güreş yaptığını söyleyerek, “Güreş ferdi bir spor, tek başınasınız ve kazandığım başarılar, bana daha farklı hissettiriyor. Ailem ilk başlarda ‘kız için olmaz’ dedi ama daha sonra her maçıma gelip destek oldu. İlk defa ailemden ayrılacağım, tedirginim ama TOHM Projesinin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. TOHM ile hayatımız kurtulacak, hayallerimiz gerçek olacak. Beslenmemize evde bu kadar dikkat edemiyoruz, uykumuzdan, okulumuza kadar her şey iyi olacak. TOHM ile birlikte dünya şampiyonasında derece elde edecek duruma geleceğim” dedi.
“Gençlerimiz tarih yazacak”
Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç da TOHM projesi ile gençlerin Türk sporu adına tarih yazarak, ilkleri başaracaklarından emin olduğunu belirterek, “Gençler, sadece Türkiye'nin sportif başarısını arttırmakla kalmayacak, gelecek nesillerin sporla bütünleşmesini sağlayacak” dedi. Bakan Çağatay Kılıç, kadın güreşçiler için Kırkpınar ruhunu taşıyan Edirne’yi tercih ettiklerini anlatırken, “Bu güreş şehrinde yapılan çalışmalarla olimpiyat madalyaları kazanacağız. Güreşçi kızlarımız TOHM sayesinde bizlerin hayallerini gerçekleştirecek, gelecek nesillere örnek olacak” diye konuştu.
Erkek ve kadına eşit imkan
Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya ise bir kaç bölgede erkek güreşi için TOHM projesine başladıklarını fakat bayan eksiklerinin olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
“Sonuçta bayan güreşimiz var, madalya da var. Burada da aktif ve etkili olmamız lazım. Müfredata uygun olduğunu gördüğümüz Edirne’de bu yolu açalım istedik. Bakanımıza talebimizi ilettik ve hemen talimatı verdi. Hedefimiz; cumhuriyetimizin 100. yılında daha başarılı bir kadın güreşi arzuluyoruz. Bu konu kapsamında bakanlığımızın ve hükümetimizin elindeki imkanların hepsini seferber ediyoruz. TOHM öncesi Elmadağ’da 70’e yakın kızımıza kamp yaptırdık. Bayan güreşi adına yapılan bu organizasyonlar ilk, eskiden böyle şeyler olmuyordu. Bayan güreşi atılmış, itilmiş, atıl bırakılmıştı, biz öne çıkartmaya başladık. Erkeklere ne imkan veriliyorsa, kadınlara da aynı imkan ve olanakları vererek yola devam ediyoruz.”
Diğer Haberler
Milli Tenisçimiz Zeynep Sönmez Şampiyonluğa Ulaştı
Metehan'dan 1 Gümüş, 1 Bronz Madalya
Toprak'tan 2'nci Dünya Şampiyonluğu
Masa Tenisi Milli Takımımızdan Bronz Madalya
Milli Satranççımız Adar, U-25'te Şampiyon Oldu
A Milli Takım, İzlanda'dan Tarih Yazarak Dönüyor